POLITIC

Cum operează Rusia prin agenţii săi din regiunea transnistreană şi pericolul regional prin capul de pod de la Tiraspol

post-img

Rusia începe să devină tot mai activă în regiune, iar instituţiile separatiste au devenit unelte ale jocurilor Moscovei în regiune într-un mod făţiş. După ce Republica Moldova a expulzat cinci ofiţeri ai GRU, ce foloseau ca acoperire imunitatea diplomatică, a venit rândul Ucrainei să deconspire acţiunile ruşilor via Tiraspolul.

Cea mai recentă dovadă în acest sens a fost oferită astăzi de către serviciile speciale ucrainene - SBU – care au anunţat că au dejucat o tentativă de creare pe teritoriul Ucrainei, în regiunea Odesa, a unei reţele de agenţi ai serviciilor ruseşti. Operaţiunea ar fi trebuit să se facă prin intermediul aşa-zisului Minister al securităţii de stat din regiunea separatistă transnistreană, denumit în realitate KGB, relatează Karadeniz Press.

SBU a reţinut un cetăţean transnistrean, cu acte ruseşti şi moldoveneşti. Ofiţerii din SBU au descoperit existenţa unor contacte între agentul rus şi poliţiştii ucraineni, însă aceştia din urmă au refuzat să lucreze pentru statul agresor (Rusia, n.red). Pentru un posibil şantaj, agentul transnistrean al serviciilor secrete ruseşti a înregistrat conversaţiile folosind un echipament special, potrivit SBU.

„Bărbatul a fost reţinut când încerca să se întoarcă în regiunea transnistreană, la unul dintre punctele de trecere a frontierei. În timpul percheziţiei, asupra acestuia a fost descoperit un echipament special, care era ascuns sub îmbrăcăminte'', precizează Serviciul de presă al SBU. Cel reţinut este locuitor al oraşului Tiraspol, care are dublă cetăţenie, rusă şi moldovenească, şi lucrează pentru serviciile secrete ruseşti din anul 1995.

Ofiţeri GRU, deconspiraţi la Chişinău

Această reţinere în Ucraina vine după recentul scandal similar la Chişinău. Autorităţile Republicii Moldova au decis expulzarea a cinci diplomaţi ruşi, descoperiţi ca fiind agenţi ai GRU (Serviciul special al Armatei ruse - n.r.). Pe lângă spionajul pe care îl făceau la nivel înalt la Chişinău, aceştia păstrau o bună coordonare cu Tiraspolul. De altfel, Agenţia Reuters a scris, recent, citând surse din serviciile speciale de la Chişinău, că ofiţerii GRU expulzaţi se ocupau de racolarea de luptători din UTA Găgăuzia, unitate administrativă din cadrul Republicii Moldova, pentru a lupta în estul Ucrainei.

KGB-ul transnistrean, condus de un general FSB

Rusia nici nu mai încearcă să-şi macheze controlul militar asupra structurilor de la Tiraspol. Săptămâna trecută, autorităţile separatiste de la Tiraspol au anunţat că aşa-zisul Minister al securităţii de stat de la Tiraspol (KGB) va fi condus de un fost ofiţer al KGB-lui din URSS şi fost general în FSB-ul rusesc, Valeri Ghebos.

Acesta a fost numit în funcţie miercuri, 7 iunie, prin decretul preşedintelui nerecunoscut din regiunea transnistreană, Vadim Krasnoselski. Acesta l-a caracterizat pe noul ministru ca fiind un profesionist cu experienţă în domeniul securităţii de stat.