Coraportorul APCE pentru Republica Moldova: Anularea alegerilor din Chişinău, o "veste teribilă"
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Coraportorul APCE pentru Republica Moldova: Anularea alegerilor din Chişinău, o "veste teribilă"

Coraportorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru Moldova, Egidijus Vareikis, consideră că anularea rezultatelor alegerilor primarului de Chişinău este o "veste teribilă".

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

El a menţionat că APCE urmăreşte cum funcţionează instituţiile democratice din Republica Moldova, dar "nu are dreptul să intervină şi să le spună oamenilor ce să facă sau ce să nu facă".

"Alegerile de la Chişinău au fost ca un fel de test pentru democraţie şi societate. Pentru noi nu este clar ce s-a întâmplat şi cine este responsabil. Sistemul este greşit, candidaţii au greşit, s-au produs greşeli tehnice. Faptul că alegerile au fost anulate... asta este o veste teribilă. Oricum, pentru mine, ca raportor, este prea devreme să scriu concluziile acestor evoluţii în viitorul meu raport despre Moldova", a spus Egidijus Vareikis.

El consideră că Moldova este "o ţară complicată". 

"Preşedintele este pro-est, premierul pro-vest, dar în realitate nu este chiar aşa de clar cum pare că este în declaraţiile publice. Năstase nu este prorus, dar critică guvernul. Altfel spus, avem un candidat proeuropean care critică guvernul proeuropean. Vedeţi ce situaţie complicată? Eu ce văd astăzi este că nicio parte nu este fericită de situaţia creată. Nici Năstase, nici concurentul său, nici Partidul Democrat, nimeni. Deciziile justiţiei, ale Comisiei Electorale Centrale, care se presupune că sunt independente, trebuie să fie acceptate. Uitându-ne la acest întreg tablou, înţelegem de ce ţara se află sub procedura de monitorizare a APCE", a menţionat Vareikis.

În opinia sa, ceea ce s-a întâmplat cu alegerile de la Chişinău este un semnal prost. 

"Dacă alegerile merg prost, nu este bine pentru ţară", a subliniat coraportorul.

El a remarcat că este decizia suverană a oricărei ţări ce sistem electoral alege şi aplică, iar "alegerile sunt testul". 

"Noi aşteptăm alegerile parlamentare, care vor fi organizate după noul sistem, care nu a fost acceptat ca fiind unul foarte bun, a fost criticat. Vrem să vedem cum vor decurge alegerile din toamnă. Evident că, dacă sistemul se va dovedi defectuos şi în practică, criticile vor creşte în intensitate", a spus Egidijus Vareikis.
Similare
RECOMANDĂRI