POLITIC

Constituţionalişti, despre anunţul PSRM privind înaintarea unui nou candidat la funcţia de premier

post-img

Invitaţi în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA, experţii în drept constituţional Teodor Cârnaţ şi Alexandru Arseni s-au expus cu referire la anunţul Partidului Socaliştilor (PSRM) că urmează să înainteze un nou candidat la funcţia de prim-ministru al R. Moldova, pe care să îl propună preşedintelui Maia Sandu spre desemnare. Constituţionaliştii susţin că socialiştii au întârziat cu această propunere, iar orice majoritate parlamentară nu ar fi formalizată, acest lucru nu va avea efecte jurdce, în contextul anunţului PSRM.

„Orice majoritate ce poate apărea azi, mâine, nu are niciun efect jurdic cât timp nu s-a consumat etapa de învestire în funcţie a Guvernului Grosu. Decretul nu este declarat neconstituţional de către CCM, în aşa fel Igor Grosu are toate documentele în regulă şi trebuie să purceadă la echipă, program de guvernare şi să ceară votul de încredere din partea Parlamentului. Chiar dacă PSRM va veni cu un alt candidat, această nominalizare are dreptul la existenţă, dar să îşi aştepte rândul. De la bun început va veni în cadrul Parlamentului, Guvernul Grosu pe 23 martie şi, dacă nu se votează, se consumă şi a doua tentativă, dar pe 23 martie noi mai suntem în termenul de trei luni de zile”, a spus Teodor Cârnaţ, expert în drept constituţional.

„Nici azi, nici ieri, în Parlamentul R. Moldova nu este o majoritate constituită în conformitate cu prevederile articolului 4, aliniat 12 din Regulamentul Parlamentului. Această listă nu are nicio putere juridică, Parlamentul are două emisfere: majoritatea parlamentară şi opoziţia. Decretul este adoptat în strictă conformitate cu Constituţia şi el deja are efecte juridice, adică îi permite candidatului la funcţia de premier să lucreze asupra programului de guvernare, să întocmească lista Cabinetului de miniştri, iar ce face fracţiunea PSRM cu candidatul său – poate să se uite la el, poate discuta, pentru că fracţiunile nu au niciun temei constituţional pentru a propunere sau a legifera un candidat sau altul. Acesta ţine de exclusiva competenţă constituţională a preşedintelui R. Moldova, prin emiterea decretului”, a menţionat Alexandru Arseni, profesor universitar, expert în drept constituţional.

Totodată, Teodor Cârnaţ a menţionat că PSRM a greşit când a insistat pe candidatura Marianei Durleşteanu la funcţia de premier, neluând în calcul hotărârea CCM din 23 februarie.

„Dodon a căzut în propria capcană, avem o situaţie similară cu Plahotniuc, în 2019 a spus că i-a pus şah-mat lui Plahotniuc când în ultima zi, pe 8 iunie, a creat această majoritate cu Blocul ACUM. El acum a obţinut şah-mat din partea preşedintelui în raport cu majoritatea parlamentară neformalizată. CCM a enunţat clar că părţile se reîntorc la consultări cu fracţiunile parlamentare. Astfel, ceea ce a fost până pe 16 martie martie se anulează şi în cele din urmă setul de documente trebuie actualizat. Ideea cu majoritatea parlamentară absolută, cu înaintarea candidatului Durleşteanu trebuie să fie revigorată, din nou împrospătată”, a menţionat Teodor Cârnaţ.

Amintim că PSRM a atacat la CCM decretul preşedintelui Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcţa de premier şi a anunţat că astăzi va înainta un nou candidat la funcţia de premier.