Constantin Codreanu: România şi Republica Moldova au o diasporă comună, nu două
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Constantin Codreanu: România şi Republica Moldova au o diasporă comună, nu două

România şi Republica Moldova au o diasporă comună, nu două, iar Bucureştiul şi Chişinăul vor semna un nou acord bilateral, pentru a-i asista pe românii de pe ambele maluri ale Prutului stabiliţi peste hotare. Este declaraţia deputatului PMP Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, care a depus o interpelare ce vizează acest subiect. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni l-a informat despre cooperarea interguvernamentală Bucureşti-Chişinău, privind diaspora comună a celor două state româneşti.

În răspunsul adresat deputatului Constantin Codreanu, MRP comunică următoarele:
 
”Ca urmare a dialogului purtat la nivel de secretar de stat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni cu Biroul pentru relaţii cu diaspora din Republica Moldova, a fost convenită actualizarea Memorandumului de înţelegere din octombrie 2015, atât în contextul creării ministerului, cât mai ales pentru dezvoltarea domeniilor prevăzute de document.
 
Proiectul noului Memorandum se află în stadiu de avizare la Ministerului Afacerilor Externe (…) şi adaugă la documentul precedent iniţiative în domeniul educaţiei şi a mass-media de limbă română din diaspora comună, precum şi în domeniului promovării identităţii etnice comune”.
 
De asemenea, ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, a declarat: ”Ministerul Afacerilor Externe va sprijini MRP în proiectele vizând consolidarea relaţiilor cu Republica Moldova, în conformitate cu interesele de politică externă ale României şi cu respectarea deplină a normelor şi principiilor de drept internaţional. Folosesc această ocazie pentru a vă reasigura de întreaga disponibilitate de a coopera în vederea înregistrării de progrese semnificative în implementarea agendei de cooperare dintre România şi Republica Moldova”.
 
La 31 octombrie 2017, deputatul Constantin Codreanu a prezentat o Declaraţie politică la tribuna Camerei Deputaţilor, cerând Guvernului României semnarea cu Guvernul Republicii Moldova unui acord privind diaspora comună a celor două state.
 
Totodată, Codreanu a interpelat în acest subiect Guvernul României, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
 
Similare
RECOMANDĂRI