Consiliul Permanent al OSCE, reuniune specială despre priorităţile pentru 2018
Sursa foto:Moldpres Vizualizari:

Consiliul Permanent al OSCE, reuniune specială despre priorităţile pentru 2018

Consiliul Permanent al OSCE s-a reunit astăzi în cadrul unei întrevederi speciale. Şeful diplomaţiei italiene, Angelino Alfano, în calitatea sa de preşedinte în exerciţiu, a prezentat agenda şi priorităţile preşedinţiei italiene în OSCE.

Preşedinţia italiană îşi propune să asigure un cadru propice pentru funcţionarea eficientă a OSCE şi a adoptat motto-ul “Dialogue, Ownership, Responsibility”, care va fundamenta prospectiva mandatului italian pe parcursul anului, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul diplomaţie publică, comunicare strategică şi interacţiune cu presa al MAEIE.

O atenţie aparte va fi acordată crizei migraţiei în bazinul mediteranean şi soluţionării conflictelor prelungite din Republica Moldova, Georgia şi regiunea Karabahului de Munte în cadrul formatelor existente de negocieri.

Delegaţia Republicii Moldova pe lângă OSCE a intervenit cu un discurs naţional, prin care a fost reiterată necesitatea promovării procesului de negocieri în formatul ”5+2” privind soluţionarea conflictului transnistrean, precum şi sprijinul pentru soluţionarea paşnică a conflictului din Ucraina. De asemenea, reprezentantul permanent Victor Osipov a subliniat importanţa consolidării dialogului în spaţiul OSCE pe baza abordării cuprinzătoare în contextul reglementării conflictelor, funcţionării corespunzătoare a mecanismelor şi instituţiilor autonome, precum şi al misiunilor de teren. 

Totodată, MAEIE salută desemnarea în calitate de reprezentant special pentru procesul de reglementare a conflictului transnistrean pe fostul ministru de Externe italian, Franco Frattini, cunoscut în Republica Moldova inclusiv datorită susţinerii acordate ţării noastre pe durata mandatului său de vicepreşedinte al Comisiei Europene în anii 2004-2008.

Similare