Competenţe extinse pentru Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Competenţe extinse pentru Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale

Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale va avea competenţe extinse şi va rămâne în subordinea Centrului Naţional Anticorupţie. Sunt prevederile unei iniţiative legislative de modificare şi completare a unor acte legislative, votată în prima lectură de către Parlament.

Unul dintre autorii iniţiativei legislative, deputatul Sergiu Sîrbu a declarat în plenul legislativului că pe lângă competenţele actuale, prevăzute de lege, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale va mai avea dreptul de a reprezenta interesele statului şi ale persoanelor juridice de drept public în procese civile de recuperare a bunurilor infracţionale, precum şi de a repara prejudiciul cauzat prin încălcări ale legislaţiei Republicii Moldova şi a altor state, scrie IPN.

Autorii proiectului au propus, de asemenea, mai multe modificări la Codul de procedură penală. Astfel, confiscarea specială şi confiscarea extinsă a bunurilor infracţionale, precum şi repararea prejudiciilor cauzate prin infracţiuni se dispun prin hotărârea instanţei de judecată sau, după caz, prin ordonanţa procurorului. De asemenea, se prevede că bunurile indisponibilizate nu doar se restituie proprietarului de drept, prin trecerea în proprietatea victimei, a părţii civile sau a părţii vătămate, ci pot trece şi în proprietatea statului, atunci când prin infracţiune s-a cauzat prejudiciu statului.

Totodată, ARBI va asigura ţinerea evidenţei unice a informaţiei cu privire la bunurile infracţionale indisponibilizate pe care le administrează, precum şi a bunurilor în privinţa cărora a fost dispusă confiscarea specială sau confiscarea extinsă, inclusiv prin crearea unei baze de date specializate în acest sens, care să reflecte, la nivel naţional, activitatea entităţilor publice competente în fiecare fază a procesului de recuperare.

Anterior, a existat un proiect ca ARBI să treacă în subordinea Serviciului Fiscal de Stat, la care s-a renunţat în urma unei analize mai bune.

Similare