Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comisia Juridică va face propuneri de modificare a legislaţiei electorale

Invalidarea scrutinului din municipiul Chişinău a ajuns şi în vizorul Parlamentului. Comisia Juridică a Legislativului a fost împuternicită astăzi de plen să vină cu o analiză amplă a cauzelor care au dus la invalidarea alegerilor. Comisia trebuie să propună modificări la legislaţia electorală, astfel încât să fie evitate situaţiile când votul cetăţenilor este desconsiderat.

După ce Parlamentul European a criticat dur invalidarea alegerilor din municipiul Chişinău, acuzând factorul politic că ar fi influenţat decizia Curţii Supreme de Justiţie, deputaţii au decis să ia atitudine faţă de situaţia creată. Astfel, Comisia Juridică din Parlament va veni în termen de 60 de zile cu propuneri de modificare a legislaţiei electorale.
 
Potrivit proiectului aprobat astăzi, comisia juridică poate apela la reprezentanţii CEC, dar şi la experţii naţionali şi internaţionali, pentru a veni cu cele mai bune soluţii. Autorii proiectului spun că modificările operate nu vor veni în contradicţie cu prevederile internaţionale potrivit cărora legislaţia electorală nu poate fi modificată cu un an înainte de alegeri.
 
Socialiştii salută perfecţionarea legislaţiei electorale.

Liberalii, spun însă că guvernarea încearcă să pună astfel eşecul scrutinului din Chişinău pe seama legislaţiei imperfecte.

Scrutinul local din municipiul Chişinău a fost invalidat de Curtea Supremă de Jusţie pe motiv că ambii candidaţi au făcut agitaţie electorală în ziua alegerilor. Invalidarea scrutinului a dus la suspendarea asistenţei macrofinanciare din partea Uniunii Europene.
Similare
RECOMANDĂRI