Comisia juridică a examinat modificarea Codului Electoral şi excluderea zilei tăcerii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comisia juridică a examinat modificarea Codului Electoral şi excluderea zilei tăcerii

În ziua alegerilor,  agitaţia electorală în incinta secţiei de votare sau în raza a 100 de metri de localul votării ar putea fi interzisă. Comisia juridică, numiri şi imunităţi a examinat, în şedinţa de astăzi, modificarea unor acte legislative în acest sens.

Potrivit proiectului, va fi modificat art.52 alin (10) din Codul electoral prin care se exclude ziua tăcerii, iar în ziua alegerilor nu se va admite nici un fel de agitaţie electorală în incinta secţiei de votare sau în raza a 100 de metri de localul votării.
 
Totodată, noile reglementări vor fi incluse şi în Codul contravenţional. Acestea vor stipula agitaţia electorală în incinta secţiei de votare şi pe teritoriul din preajmă. Astfel, continuarea, în ziua votării, a agitaţiei electorale sau agitaţiei pentru susţinerea referendumului în incinta secţiei de votare sau în raza a 100 metri de localul votării se va sancţiona. Amenda aplicată persoanelor fizice va constitui de la 300 la 600 de lei, iar cea pentru  persoanele cu funcţie de răspundere sau candidat electoral va fi de la 1200 la 1500 de lei.
 
Iniţiativa legislativă aparţine unui grup de deputaţi şi a fost elaborată în urma recomandărilor Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, care la 31 octombrie curent, a aprobat Raportul cu privire la analiza, expertiza şi evaluarea legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău.
 
Proiectul urmează a fi dezbătut şi votat în şedinţa plenară a Parlamentului.
Similare
RECOMANDĂRI