Comentator politic: La Congres, PDM ar fi trebuit să facă o propunere de guvernare blocului ACUM
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comentator politic: La Congres, PDM ar fi trebuit să facă o propunere de guvernare blocului ACUM

La Congresul extraordinar al Partidului Democrat care a avut loc săptămâna trecută formaţiunea ar fi trebuit să vină cu o propunere fermă către blocul ACUM de a face împreună guvernarea pentru a înlătura socialiştii din coaliţie. De această părere este comentatorul politic Anatol Ţăranu. În opinia lui, acest lucru ar fi trebuit să fie făcut şi pentru a cimenta parcursul european al Republicii Moldova. Pentru realizarea acestui scop, PDM ar fi trebuit să propună cedări serioase faţă de blocul ACUM, transmite IPN.

„O asemenea propunere ar fi putut să reabiliteze simţitor Partidul Democrat, ar fi putut să-i reabiliteze imaginea sau, cel puţin, să fie începutul unei refaceri a imaginii”, a spus Anatol Ţăranu în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV.

Comentatorul politic este de părere că după recentul Congres extraordinar al Partidului Democrat au rămas mai multe semne de întrebare, decât semne de exclamaţie. Potrivit lui, Congresul trebuia să răspundă la întrebarea dacă PDM rămâne pe scena politică în calitate de forţă care va defini pe viitor peisajul politic al Republicii Moldova sau va trăi soarta tuturor acelor partide care s-au înălţat o perioadă de timp, iar după un eşec răsunător, au plecat în istorie. „Aş folosi aici o metaforă – Congresul trandafirilor ofiliţi. E problema PDM dacă din această „ofilire” va ieşi total veştezit sau va renaşte. Eu n-am văzut la Congres principalul lucru – cum vrea PDM să renască? Au fost făcute nişte declaraţii, dar n-am văzut proiecte”, spune Anatol Ţăranu.

Potrivit lui, în cadrul Congresului s-a făcut referinţă mai mult la trecutul Guvernului Filip. Anatol Ţăranu spune că în cadrul Congresului nu s-a auzit deloc numele fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc, or, pe timpul conducerii lui formaţiunea a înregistrat cel mai bun rezultat electoral în istoria sa politică. În opinia lui, astfel s-a încercat să se evite o temă extrem de inconfortabilă pentru partid, dar „să ascunzi capul în nisip nu este varianta cea mai bună”. „M-am aşteptat că Partidul Democrat va lansa nişte proiecte foarte precise şi prin acestea vor spune că „da, am greşit, am avut păcate, dar aceste păcate le depăşim acum şi vrem să refacem partidul pe calea social democraţiei europene şi pentru aceasta vom face următoarele...”, spune Anatol Ţăranu.

Jurnalistul Ştefan Secăreanu este de părere că dacă blocul ACUM va continua în acelaşi ritm colaborarea cu Partidul Socialiştilor, nu se ştie dacă PDM ar mai avea cui să facă o propunere de guvernare. Totodată, şi Ştefan Secăreanu consideră că democraţii ar fi trebuit să vină cu o propunere către ACUM pentru a încerca să diminueze influenţa socialiştilor, care ar fi în creştere. „Dacă lumea aşteaptă, înseamnă că mai pune preţ pe faptul ca PDM să-şi revină şi să opună rezistenţă faţă de ceea ce se întâmplă acum”, susţine jurnalistul.

La Congresul Partidului Democrat, care a avut loc sâmbătă, 7 septembrie, a fost aleasă noua conducere a formaţiunii. Astfel, Pavel Filip a devenit noul preşedinte al PDM.  
Similare
RECOMANDĂRI