Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Clasa politică de la Chişinău, pe baricade

În timp ce Platforma DA şi Partidul Democrat mai cred că deputaţii pot găsi un compromis pentru depăşirea crizei politice, Partidul Acţiune şi Solidaritate insistă pe organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Opiniile şi argumentele au fost exprimate în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova.

IGOR MUNTEANU, deputat Platforma DA: Cetăţeanul nostru, care este afectat de pandemie, şi de alte multe probleme, are nevoie de un Guvern stabil, în condiţiile în care justiţia luptă împotriva hoţilor şi corupţilor, şi în condiţiile în care Constituţia şi ordinea constituţională nu este aşezată după interesele oportuniste ale politicienilor. Nu este suficient doar să ne batem cu pumnul în piept că reprezentăm interesul original, autentic al cetăţenilor, trebuie să demonstrăm asta prin respectul faţă de lege şi prin căutarea de compromisuri.

NICOLAE CIUBUC, deputat PDM: Deciziile şi soluţiile la problemele politice trebuie căutate în Parlament. Atâta timp cât noi vom fi pe baricade, fiindcă aici îmi permit să spun că suntem pe baricade, în condiţiile în care vedem această retorică şi lipsă de credibilitate în raport cu Parlamentul, şi eu nu aş vrea aici să punem în acelaşi coş toţi deputaţii şi insttuţia parlamentară. Eu cred că este posibil pe platforma parlamentară de a găsi consens.

LILIAN CARP, deputat PAS: Astăzi, oricât de mult noi ne-am da rotunzi şi am încerca să spunem că este posibil de votat în Parlament un Guvern pro european şi care ar putea face reforme pro europene, eu vă spun că ar putea să candideze prorocul Ilie în funcţia de prim-ministru, sî-l punem în funcţie şi ceilalţi 12 apostoli să-i punem în funcţia de miniştri, nu vor reuşi, cu această majoritate parlamentară care există, PSRM şi Şor. Noi vedem că este o majoritate consolidată, o majoritate care vrea să-şi păstreze controlul asupra instituţiilor de stat.

În cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, excelenţa sa Peter Michalko a reiterat că formarea unui Guvern de către persoane care au participat la frauda bancară este o mare problemă pentru Republica Moldova. Diplomatul european mai consideră că alegerile anticipate pot fi o soluţie pentru depăşirea blocajului politic.

Excelenţa Sa PETER MICHALKO, ambasadorul UE în Republica Moldova:  Am văzut, am auzit foarte bine că toţi actorii politici, toate partidele din Parlament s-au pronunţat pentru alegeri anticipate. Din asta reiese, cred eu, că alegerile anticipate sunt o cale care poate să rezolve această situaţie. Am văzut că unii dintre factorii politici schimbă opinia foarte des, dar această situaţie poate fi rezolvată doar de către cei care i-au decizii în Republica Moldova.

Preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase a solicitat partenerilor externi ai Republicii Moldova să medieze criza politică de la Chişinău.
Similare
RECOMANDĂRI