Chiril Moţpan: Înainte de a fi ridicaţi profesorii turci, la SIS a avut loc o întâlnire între Botnari, Jizdan şi Harunjen
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Chiril Moţpan: Înainte de a fi ridicaţi profesorii turci, la SIS a avut loc o întâlnire între Botnari, Jizdan şi Harunjen

Deputatul Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr Chiril Moţpan susţine că în dimineaţa zilei de 6 septembrie 2018, când au fost ridicaţi din stradă cei şapte profesori turci, care ulterior au fost trimişi cu un avion în Turcia, a avut loc o şedinţă la care a participat şeful de atunci al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vasile Botnari, ministru de interne de atunci Alexandru Jizdan şi procurorul general de atunci Eduard Harunjen. Ulterior, au urmat acţiuni care au implicat şi forţele Poliţiei, spune parlamentarul.

„Imediat au fost sechestraţi, furaţi, luaţi din stradă cetăţenii turci şi cu un avion expediaţi în Turcia. (...) Deci, domnul Botnari nu poate să răspundă de unul singur faţă de această mare ruşine pe care o trăim împreună”, a afirmat parlamentarul în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

„Trebuie să constat că s-a produs o crimă în acea zi, o crimă pe care autorităţile de atunci şi de astăzi nu vor să o elucideze. Ea trebuie analizată sub toate aspectele, de aflat toate circumstanţele în care s-a produs această dramă a acestor şapte cetăţeni. Se întâmplă pe fundalul unei injustiţii totale”, afirmă deputatul.

Deputatul PAS Oazu Nantoi este de părere că cetăţenilor Republicii Moldova li se propune o pistă falsă prin care se spune că Vasile Botnari ar fi singura persoană care ar fi pus la cale extrădarea cetăţenilor turci. Oazu Nantoi susţine că cetăţenii nu trebuie să uite de către cine a fost promovat în diferite funcţii, inclusiv de şef la SIS, Vasile Botnari şi anume de către Partidul Democrat. Potrivit lui, pe atunci în Moldova la guvernare era un binom format de liderul democrat Vladimir Plahotniuc şi preşedintele Igor Dodon şi că ambii s-ar face responsabili de evenimentele legate de profesorii turci.

Juristul Teodor Cîrnaţ afirmă că, dacă profesorii turci ar fi fost extrădaţi, atunci Turcia trebuia să prezinte Republicii Moldova date pentru ce aceştia sunt acuzaţi şi trebuia să aibă loc o procedură de extrădare. „Se recurge la instituţia de extrădare atunci când există un dosar penal. Şi dacă acei profesori turci aveau un dosar penal în Turcia prin care erau învinuiţi de anumite acţiuni teroriste, această procedură trebuia să fie finalizată printr-o hotărâre a instanţei de judecată în care se spune că trebuie să fie extrădaţi. A doua procedură este instituţia expulzării, care poate fi aplicată faţă de orice străin care a încălcat regimul de şedere, dar tot printr-o hotărâre de judecată”, a afirmat juristul. Potrivit lui, procurorul general vrea să găsească un ţap ispăşitor în persoana lui Vasile Botnari. De asemenea, Teodor Cîrnaţ spune că nu putea preşedintele Igor Dodon să nu cunoască despre acţiunile care urmau să fie efectuate de către organele de forţă.

Soţia unuia dintre cei şapte profesori turci, Galina Tufekci, cetăţeană a Republicii Moldova, susţine că ştie cu siguranţă că în timpul actualei guvernări nimeni nu va fi pedepsit conform legii. În opinia ei, fostul director al SIS nu a luat de unul singur decizia de a ridica profesorii turci şi că el ar fi primit ordine în acest sens. „Eu ştiu şi sunt sigură că în prezent Moldova nu va întreprinde nimic altceva în afară de aceasta. Toţi cei şapte profesori care au fost condamnaţi în Turcia au primit în total 59,5 ani de detenţie şi niciunul dintre ei nu a comis nicio infracţiune. Au fost oameni cu literă mare. Iar în Moldova Procuratura cere doar şase ani de detenţie pentru persoana care s-ar face vinovată”, a afirmat Galina Tufekci. Femeia spune că Guvernul ar fi trebuit să ceară eliberarea şi întoarcerea cetăţenilor turci.

Cei şapte cetăţeni străini, profesori şi administratori ai reţelei de licee „Orizont”, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova în septembrie 2018. Serviciul de Informaţii şi Securitate motiva atunci că cei şapte sunt suspectaţi de legături cu o grupare islamistă despre care ar exista indicii că desfăşoară acţiuni ilegale în mai multe ţări. Familiile profesorilor, dar şi colegii de serviciu, au organizat numeroase acţiuni de protest. Cei şapte cetăţeni expulzaţi au fost condamnaţi în Turcia.

La 11 iunie 2019, CEDO a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturile celor şapte cetăţeni turci şi a obligat statul să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci cetăţeni turci, suma totală fiind de 125 de mii de euro.

Cauză penală pe faptul „excesului de putere sau depăşirii atribuţiilor de serviciu, comis de angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil al MAI şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate” a fost pornită la începutul lunii august. Potrivit Procuraturii Generale, cauza penală în care este cercetat fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vasile Botnari, pentru depăşirea atribuţiilor în cazul expulzării profesorilor turci, a fost expediată în judecată. Alţi doi ex-vicedirectori ai Serviciului şi şefa Biroului Migraţie şi Azil au fost scoşi de sub urmărire penală.
Similare
RECOMANDĂRI