Chiril Moţpan: Creditul rusesc este o ameninţare la securitatea economică a ţării
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Chiril Moţpan: Creditul rusesc este o ameninţare la securitatea economică a ţării

Deputatul Platformei DA Chiril Moţpan consideră că creditul în valoare de 200 mln de euro, oferit Republicii Moldova de Federaţia Rusă „este o ameninţare la securitatea economică a ţării”. Într-o postare pe FB, prlamentarul se întreabă „de ce ar vrea cineva un credit care să vină la pachet cu nişte condiţii atât de dezavantajoase pentru statul lui, când există atâtea alte opţiuni, mult mai favorabile, pe filiera Bruxelles?”, Deputatul a oferit propria variantă de răspuns.

„Lucrurile par evidente. Dacă (Igor) Dodon ar fi luat un grant din partea Uniunii Europene, nu ar fi putut delapida şi folosi aceşti bani pentru campania sa electorală. În schimb, obţinând un credit din partea Federaţiei Ruse, Dodon nu va avea nicio problemă să-şi finanţeze din aceşti bani campania electorală pentru alegerile prezidenţiale”, opinează deputatul.

Potrivit lui, condiţiile fixate în acordul de creditare sunt inacceptabile. „Impactul lor asupra economiei naţionale va fi dezastruos, pe termen lung şi întreaga structură a economiei noastre va fi afectată: va spori rata inflaţiei şi va creşte deficitul bugetar, care şi aşa, din cauza proastei guvernări socialiste, este peste limitele prevăzute de Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale. Astfel, acest credit rusesc este o ameninţare la securitatea economică a Republicii Moldova”, afirmă Chiril Moţpan.

„Nota informativă la proiectul de Lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 declară, la nivel oficial, că banii oferiţi de Federaţia Rusă vor fi folosiţi la îmbunătăţirea infrastructurii drumurilor la nivel naţional şi local. Oare de asta avem acum nevoie stringentă?! Mai mult ca sigur, Guvernul va repartiza mijloacele anume acolo unde consideră necesar, pentru a determina electoratul indecis să-i voteze candidatul la prezidenţiale. Altfel spus, e o încercare, cu aparenţe de legalitate, de a finanţa campania electorală a socialiştilor cu bani proveniţi din Federaţia Rusă, iar noi, cetăţenii, vom fi obligaţi să muncim din greu pentru a returna aceşti bani”, conchide deputatul.

Similare
RECOMANDĂRI