Cetăţenii Republicii Moldova care se află în străinătate se pot înscrie pentru alegerile parlamentare din acest an
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cetăţenii Republicii Moldova care se află în străinătate se pot înscrie pentru alegerile parlamentare din acest an

ncepînd cu data de 31 mai 2018, cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau au domiciliul în localităţile din stînga Nistrului şi intenţionează să voteze la următoarele alegeri parlamentare ordinare se pot înregistra prealabil.

Data alegerilor parlamentare se stabileşte prin hotărîre a Parlamentului. Menţionăm, că mandatul actualului legislativ expiră la 30 noiembrie curent, iar alegerile parlamentare urmează să se desfăşoară în cel mult 3 luni.

Astfel, cetăţenii moldoveni sînt invitaţi să completeze formularul de înregistrare on-line, la rubrica ”Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md. Alegătorii se pot înregistra prealabil pe tot parcursul anului, cu excepţia ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. Cel tîrziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Înregistrarea poate fi efectuată şi pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală şi/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova. Regulamentul privind înregistrarea prealabilă şi modelul cererii pot fi găsite pe următorul link.

Înregistrarea prealabilă va permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele ţării şi al alegătorilor din localităţile din stînga Nistrului, care vor vota la secţiile de votare organizate pe teritoriul Republicii Moldova, în vederea facilitării deschiderii secţiilor de votare suplimentare şi determinării numărului estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secţiilor de votare respective.

Similare