Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cehia susţine R. Moldova în procesul de integrare europeană şi implementare a reformelor anunţate de Guvernul Gavriliţa

Ministrul afacerilor externe al Cehiei a efectuat o vizită la Chisinau şi a dat asigurări că ţara sa susţine Republica Moldova în procesul de integrare europeană şi de implementare a reformelor anunţate de noul Guvern. Ministrul Nicu Popescu a declarat că Cehia ne oferă şi un sprijin constant pentru intărirea relaţiilor în cadrul Parteneriatul Estic. Cei doi diplomaţi şi-au propus să intensifice relaţiile economice şi comerciale dintre cele două state.

În cadrul întrevederii de la Chisinau, oficialii au discutat despre principalele domenii de cooperare moldo-cehă, precum şi despre perspectivele dezvoltării unei colaborări avantajoase între Republica Moldova şi Republica Cehă. Un subiect aparte a fost sprijinul acordat de Cehia pentru parcursul european al Republicii Moldova.

NICU POPESCU, ministrul de externe al Republicii Moldova: „Mai avem teme de acasă care rezultă din Acordul de Asociere şi pe care nu le-am finalizat şi avem un anagajament ferm să le ducem în special in tot ce ţine de lupta imptoriva corupţiei şi reforma justiţiei. Dar ţine să dezvoltăm şi să aprofunăm relaţia cu UE şi in alte noi domenii care sunt induficent de vbine acoperite în acordul de asociere. Printre acestea se numără domenii precum cooperarea în domeniul mediului incojurător, fortificarea rezilienţei Republicii Moldova, cât şi eforturle de a digitaliza Republica Moldova. Mă bucur că în implemenatera acestor priorităţi vom putea coopera cu Republica Cehă, inclusiv din perspectiva faptului că anul viitor Cehia va deţine preşedinţia Uniunii Europene.”

La rândul său, ministru de externe al Cehiei a declarat că vrea să  intensificare relaţiile economice bilaterale. În context, miniştrii de externe au convenit desfăşurarea celei de-a 5-a şedinţe a Comisiei interguvernamentale moldo-cehe privind cooperarea economică până la sfârşitul acestui an, la Chişinău.

JAKUB KULHÁNEK, ministrul de externe al Republicii Cehe: „Astăzi am discutat despre Parteneriatul Estic şi summit-ul Parteneriatului Estic care urmează să aibă loc în decembrie. Vreau să cred că dacă Republica Moldova va deveni un stat cu o bună guvernanţă, un stat cu o economie prosperă, atunci acest lucru va fi în beneficiu nu doar pentru cetăţenii Republicii Moldova, dar va fi şi un nou imbold Parteneriatului Estic. Ceea ce am dori să vedem este, evident, mai mult progres la capitolul bună guvernare, respectarea legii şi lupta împotriva corupţiei.”

Cehia a finanţat mai multe proiecte în Republica Moldova, printre care şi construcţia staţiei de epurare din oraşul Briceni, în valoare de 2,5 milioane de euro. De asemenea, statul ceh a acordat Republicii Moldova sprijin substanţial în combaterea pandemiei de COVID-19. De asemenea, diplomaţii au convenit asupra consolidării dialogului politic prin efectuarea, până la finele acestui an, a unei vizite la nivel înalt în Republica Cehă.
Similare
RECOMANDĂRI