POLITIC

CEC a acceptat şapte grupuri de iniţiativă pentru susţinerea a şapte candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova

Şapte grupuri de iniţiativă pentru susţinerea a şapte candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova au fost acceptate de Comisia Electorală Centrală. Grupurile pentru candidaţii Alexandr Kalinin şi Ion Costaş au fost respinse de CEC. Potrivit legislaţiei electorale, acestea au menirea de colecta semnături pentru înregistrarea candidaţilor în cursa electorală.

Din cele 9 cereri privind înregistrarea grupurilor de iniţiativă pentru susţinerea candidaţilor la şefia Republicii Moldova, au fost admise doar 7.

CARTON: GRUPURI DE INIŢIATIVĂ ÎNREGISTRATE
•          Tudor Deliu, candidat desemnat de PLDM
•          Renato Usatîi, candidat desemnat de Partidul Politic "Partidul Nostru"
•          Andrei Năstase, candidat desemnat de PPDA
•          Maia Sandu, candidat desemnat de PAS
•          Andrian Candu, candidat desemnat de PRO Moldova
•          Octavian Ţîcu, candidat desemnat de PUN
•          Dorin Chirtoacă, candidat desemnat de Blocul electoral Unirea

Comisia Electorală Centrală a eliberat legitimaţii pentru membrii grupurilor de iniţiativă, astfel încât aceştia să poată începe colectarea semnăturilor.

„Ei imediat vor primi listele de subscripţie, vor primi legitimaţiile respective şi pot activa în baza regulamentului CEC şi a codului electoral, pot activa inclusiv până la 1 octombrie 2020”, a declarat  DORIN CIMIL, preşedinte, Comisia Electorală Centrală.

Cererile de înregistrare a grupurilor de iniţiativă pentru susţinerea candidaţilor la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova Alexandr Kalinin şi Ion Costaş, desemnaţi de adunarea cetăţenilor, au fost respinse.

„Mai au termen pentru a se conforma acelor observaţii care sunt înserate în proiectul de respingere a înregistrării, ei au fost informaţi încă până la şedinţă de acele necorespunderi şi neconformităţi, şi sperăm că vor realiza procedurile în baza legii şi vor veni, dacă vor dori, cu o nouă cerere”, A SPUS  DORIN CIMIL, preşedinte, Comisia Electorală Centrală.

Alegerile prezidenţiale vor fi organizate pe 1 noiembrie. Potrivit legii, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte trebuie să depună liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15.000, dar nu mai mult de 25.000 de alegători, din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova.