POLITIC

Ce spun experţii despre propunerea PDM pentru Blocul ACUM şi principiile de guvernare

post-img

Vineri, 1 martie PDM a anunţat că a transmis liderilor PAS şi PPDA, Maia Sandu şi Andrei Năstase câte o scrisoare prin care i-a invitat la discuţii pe marginea creării noii coaliţii de guvernare de la Chişinău.

În acest sens, PD a conturat câteva principii care vor sta la baza negocierilor, dar şi la baza viitoarei guvernări: interesul cetăţenilor în primul plan; angajament total pentru independenţă, unitate şi integritate teritoriale; adoptarea politicii pro-Moldova; implementarea acordului de asociere RM şi UE, şi realizarea reformelor; susţinerea valorilor democratice; definirea unui set de priorităţi pentru următoarele 4 ani; luarea deciziilor în bază de consens; neabordarea subiectelor care dezbina societatea sau care nu se bucură de o susţinere a populaţiei; crearea unui model pentru o relaţie funcţională; neutralitate.

Experţii susţin că unele principii propuse de către democraţi ar indica faptul că aceştia înclină spre o coaliţie cu socialiştii şi nu neapărat cu întregul partid, ar putea fi cu anumiţi deputaţi.

Analistul politic din România Armand Goşu consideră că propunerea PDM este o încercare de a rămâne la putere prin intermediul unor negocieri pe care doresc să le controleze.

„Condiţiile propuse de PDM sporesc suspiciunea că defapt este vorba de un joc politic care va duce la realizarea unui proiect mai vechi de coalizare între democraţi şi PSRM. Se va încerca desenarea unei coaliţii mari care va trebui să împace şi estul şi vestul şi anume din acest punct de vedere apare sintagma „neutralitatea permanentă”. Probabil în acest weekend Igor Dodon va trebui să convingă Moscova de necesitatea acestui proiect”, a declarat Goşu pentru TVR MOLDOVA.

Expertul în probleme de securitate, Rosian Vasiloi consideră că PDM este discurajat de ceea ce se întâmplă şi încearcă cumva să justifice o coaliţie cu PSRM.

„Briefingul PDM este defapt o scuză, deoarece scrisorile din câte înţeleg au fost trimise mai devreme, iar declaraţiile atât a doamnei Maia Sandu cât şi a lui Andrei Năstase despre posibilele alianţe îi pun într-o situaţie neplăcută. Prin acest gest PDM practic anunţă o scuză a unei coaliţii de guvernare cu PSRM. Noi despre aceste principii în special cel despre neutralitatea permanentă, am auzit de la cel care ocupă fotoliul de preşedinte al Republicii Moldova, vorbesc aici despre Igor Dodon. Acesta a anunţat în repetate rânduri despre principiul „şi, şi” în loc de „ori-ori”. Tot ce se face PDM este ca pe viitor să poată învinui Blocul ACUM că nu a mers la crearea unei coaliţii”, a subliniat Rosian Vasiloi.

De la Kiev, expertul în securitate, Anton Mikhnenko îndeamnă actorii politici de la Chişinău să nu speculeze pe marginea neutralităţii.

„Eu aş îndemnat actorii politici să nu se joace cu focul, aici vorbesc despre neutralitate. Dea lungul timpului politicienii de la Kiev au tatonat subiectul neutralităţii Ucrainei şi a statutului de a nu face parte din blocuri militare. Din păcate anul 2014 ne-a demonstrat cât de usturătoare poate fi această experienţă, peste 10 mii de morţi în Donbas şi teritorii anexate”, a subliniat Mikhnenko.