POLITIC

Ce a decis CEC în privinţa contestaţiei medicului Mihai Stratulat, căruia i s-a refuzat înregistrarea în cursa electorală

post-img

Comisia Electorală Centrală va examina contestaţia depusă de medicul Mihai Stratulat într-o altă şedinţă, întrucât la cea care a avut loc ieri membrii CEC nu au ajuns la niciun numitor comun. 

Deşi hotărârea CEC prevedea respingerea Contestaţiei, aceasta nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată. Astfel, potrivit Regulamentului privind examinarea şi soluţionarea contestaţiilor, aceasta va fi transmisă unui alt membru CEC, respectiv subiectul va fi discutat la o altă şedinţă. 

Unii membri CEC nu au votat hotărârea, al cărei raportor a fost Rodica Ciubotaru, deoarece nu le-au fost aduse listele de subscripţie pentru a se convinge de veridicitatea erorile depistate. Rodica Ciubotaru a declarat că ea s-a deplasat la Consiliul Electoral al Circumscripţiei şi a sugerat că fiecare membru CEC este liber să se deplaseze să le vadă. 

„Eu nu pun la îndoială nota informativă. Sunt două poziţii. Eu ca să mă conving că ceea ce este reflectat în nota informativă, în referinţă, că ceea ce a spus  contestatarul corespunde realităţii, eu trebuie să văd acele liste de subscripţie. Ar trebui, dacă vor mai fi astfel de contestaţii, Consiliile ar trebui să prezinte copiile acelor liste de subscripţie şi să le trimită prin poştă, suntem în secolul XXI, ca fiecare membru să nu se ducă să caute. Dacă s-ar duce toţi cei nouă membri (ai CEC), fiecare la ore diferite, când o să mai lucreze acel Consiliul? Ele trebuie transmise aici”, a explicat membrul CEC, Vasile Gafton. 

Astăzi, la ora 14:00 va avea loc o nouă şedinţă CEC, însă pe ordinea de zi nu se regăseşte acest subiect. 

Amintim că, candidatura medicului Mihai Stratulat la alegerile parlamentare pe circumscripţia uninominală nr. 26 a fost respinsă de către Consiliul Electoral al Circumscripţiei Electorale (CECE) nr. 26, fără prea multe argumente şi explicaţii. 

În acest sens, CEC a decis ieri că va recomanda consiliilor electorale, printr-o circulară, să îşi motiveze pe viitor hotărârile adoptate, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. 

Medicul Mihai Stratulat a anunţat atunci că nu va renunţa şi că va începe să strângă din nou semnături, dar a şi contestat decizia de neînregistrare a acestuia în cursa electorală.

Conform notei informative a hotărârii de respingere a contestaţiei, în listele de subscripţie au fost depistate 239 de erori, respectiv 239 de semnături din cele 697 prezentate au fost declarate nule. Pentru înregistrarea concurentului sunt necesare cel puţin 500 de semnături.

De menţionat că înregistrarea candidaţilor în cursa electorală se face de către Consiliile Electorale a Circumscripţiilor Electorale în care intenţionează să candideze.