Câţi cetăţeni aflaţi peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru alegerile prezidenţiale
Vizualizari:

Câţi cetăţeni aflaţi peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru alegerile prezidenţiale

Până în prezent, 34 723 de cetăţeni ai Republicii Moldova aflaţi peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru alegerile prezidenţiale care vor avea loc pe 1 noiembrie. toate solicitările fiind depuse online.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, cele mai multe înregistrări sunt din Italia - 6 583.

Din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au parvenit online 4 675 de înregistrări. Din Federaţia Rusă sunt 4 663 de înregistrări, dintre care 2 377 au fost depuse în scris. Acesta este cel mai mare număr de cereri în scris parvenit de peste hotare.

Din România au fost înaintate 3 599 de cereri de înregistrare prealabilă pentru prezidenţiale, iar din Germania sunt 2 980. De asemenea, au fost depuse cereri din: Franţa – 2 494,  Irlanda - 1 764.

De peste ocean, din Statele Unite ale Americii au paevenit 1 968 de înregistrări, dintre care 18 în scris,, iar din Canada – 1 182 de cereri, dintre 388 au fost depuse în scris, iar restul online.

Alegătorii se pot înregistra prealabil până la data de 16 septembrie – cu 45 de zile înainte de data scrutinului. Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Votanţii sunt invitaţi să completeze formularul de înregistrare online, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md sau pagina web oficială a Comisiei www.cec.md. Înregistrarea poate fi efectuată şi pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetăţenilor din lista electorală unde îşi au domiciliu. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în ţară, aceasta va putea vota conform domiciliului. Potrivit CEC, înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele ţării în ziua alegerilor şi al alegătorilor din localităţile din stângă Nistrului.
 
Similare
RECOMANDĂRI