POLITIC

Care sunt soluţiile privind rezolvarea crizei politice din R. Moldova, în viziunea deputaţilor

post-img

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) insistă pe desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate şi susţine că, în condiţiile actualului Parlament, niciun guvern ce va fi desemnat nu are şanse reale de a implementa reforme în interesul cetăţenilor. Partidul Platforma DA şi Partidul Democrat sunt de părere că formaţiunile politice ar trebui să găsească un consesns privind depăşirea crizei politice prin dialog, fie şi prin susţinerea unui guvern de tranziţie, în contextul crizei pandemice şi economice cu care se confruntă R. Moldova. Opinii în acest sens au fost exprimate de către invitaţii emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

„Această încercare a unor politicieni de a tergiversa alegerile nu înseamnă altceva decât faptul că ei că ei vor, în continuare, să fure. Oamenii vor o curăţare totală a clasei politice. Şi acest lucru a fost spus de către cetăţeni la alegerile prezidenţiale. Un Parlament votat cât mai repede ne va permite să avem o majoritate cu partidele care vor schimbare cu adevărat. Orice guvern votat de actualul Parlament va prelungi corupţia în ţară”, a spus deputatul PAS, Radu Marian.

Totodată, deputatul PAS nu exclude că preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, ar putea purta consultări şi cu fracţiunile parlamentare pentru depăşirea crizei politice. „Preşedintele Maia Sandu a început consultările cu societatea civilă, nu exclud că se va consulta şi cu fracţiunile, cum prevede hotărârea Curţii Constituţionale”, a spus Radu Marian.

„Este o retorică agresivă ultimul timp în R. Moldova, nu căuăm soluţii, dar motive de a ne izbăvi unul de altul. Nu ştiu unde scrie că după alegeri prezidenţiale se dizolvă Parlamentul şi se petrec alegeri parlamentare anticipate. Suntem într-o situaţie extraordinar de complicată, nu văd dialog, da doar ceartă. Maia Sandu e obligată prin lege să creeze o atmosferă de dialog în ţară, este şi vorba de alegătorii acestor partide”, a opinat Dumitru Diacov, deputat PDM.

El este de părere că formaţiunile politice trebuie să se aşeze la masa de dialog până la data de 23 martie pentru a identifica o soluţie. Totodată, Dumitru Diacov susţine PDM ar fi pregătit să voteze un candidat identificat ca urmare a consultărilor la funcţia de premier. Potrivit lui Dumitru Diacov, în condiţiile unor alegeri parlamentare anticipate, configuraţia în viitorul Parlament ar putea fi diferită de aşteptările PAS.

„Cred că suntem capabili de a identifica o candidatură la funcţia de premier. Procesul trebuie să înceapă, nu să aşteptăm data de 23 martie şi atunci să ne căţărăm pe baricade. Capriciul că vreau azi anticipate e destul de straniu. În 2008, PCRM a vrut tot anticipate şi au venit cu 45 de mandate de la 60, dar credeau că vor lua 85. PAS a intrat în aceeaşi capcană. PAS se poate trezi în aceeaşi minoritate, în viitorul Parlament în jumate de an tot vor exista fluctuaţii. Retorica utilizată astăzi duce la o ruptură ce se va răsfrânge în viitorul Parlament. Eu sper că în ceasul al 12-lea ne vom aşeza la masa de discuţii şi vom fi uniţi. Marja de negocieri este unicul remediu, încercarea de a găsi un numitor comun în numele R. Moldova”, a spus Dumitru Diacov.

Deputatul Partidului Platforma DA, Vasile Năstase, este de părere că R. Moldova după data de 23 martie ar putea intra într-un blocaj constituţional. Totodată, Vasile Năstase a afirmat că formaţiunea pe care o reprezintă pledează pentru dialog, fiind o soluţie pentru ieşirea din criză.

„Avem nevoie de dialog pe platformă parlamentară, cu participarea preşedintelui Maia Sandu, sunt sigur că acest lucru se va întâmpla. Suntem pentru anticipate cu soluţii, nu însă pentru anticipate cu dat foc la ţară. Ne dorim alegeri, dar în mod constituţional. Riscăm să intrăm într-un blocaj constituţional. Am venit cu soluţia ca să avem un guvern ce se rezolve problemele stringente ale cetăţenilor. Trebuie să avem un dialog constructiv", a opinat Vasile Năstase.