Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Analişti politici despre miza alegerilor prezidenţiale

După data alegerilor, următoarea întrebare este cine va fi viitorul preşedinte? Să faci lumină în acest caz este greu deocamdată, deşi potenţiali candidaţi pot fi observaţi încă de pe acum, după vâltoarea declaraţiilor pe care le fac. 2020 va fi un an decisiv geopolitic pentru Republica Moldova. Miza alegerilor e de fapt direcţia spre care o va lua acest stat după prezidenţiale. De fapt, preşedintele va fi cel care va da tonul - spre Vest sau Est.

Şi experţii spun că prezidenţialele de la toamnă vor fi o nouă luptă dintre forţele de stânga şi cele de dreapta.

Analiştii politici de la Chişinău spun că, neoficial, campania electorală pentru prezidenţiale a început încă demult. Până şi pandemia a fost "jucată" ca Igor Dodon să obţină un nou mandat de şef de stat.

„Chiar s-a creat impresia cu guvernul a gestionat criza pandemică în interesele electorale ale şefului statului. Faptul că deja şeful statului a venit cu această propunere de numire a datei alegerilor prezidenţiale denotă acest lucru şi este o modalitate a şefului statului, probabil având anumite calcule, de a pune presiune pe 01,02 01,05  eventualii concurenţi din opoziţia parlamentară pentru acest exerciţiu”, a spus ION TĂBÂRŢĂ, analist politic.

Pe post de staff electoral ar fi chiar miniştrii din Guvernul Chicu, mai opinează experţii.

„Dacă vrem să aibă loc într-adevăr alegeri libere, democratice, corect trebuie dat jos acest guvern care, de fapt, nici nu este Guvern este o echipă electorală a lui Dodon. Un guvern format din consilierii lui şi s-au înţeles între ei ce să facă mai bine ca să-l favorizeze pe Dodon”, a spus NICOLAE NEGRU, analist politic.

De altfel, comentatorii politici sunt de părere că deja se conturează profilul viitorilor candidaţi din cursa prezidenţială. Şi noutatea este că pe filiera politică nu e nicio... noutate. Aceeaşi actori politici vor încerca să devină şef de stat.

„Pe polul estic porneşte favorit Igor Dodon cu toate că, probabil, vom avea din partea stângă a eşicherului politic şi alţi concurenţi. Mă refer aici, în mod special, la Renato Usatîi. 01,36 MUSCA 01,49 La sigur vom avea mai mulţi concurenţi din dreapta. O anumită şansă în plus, dacă să ne uităm la sondaje, porneşte Maia Sandu, dar nu e exclus să apară şi alţi concurenţi”, a spus ION TĂBÂRŢĂ, analist politic.

Totuşi, apele nu sunt atât de limpezi cum par. Specialiştii susţin că Igor Dodon ne va ţine pe ace până în ultima clipă, când va face marele anunţ că mai candidează pentru un mandat.

„Acum zice că încă nu ştie dacă va candida sau nu. S-a putea să fie o stratagemă ca să nu atragă asupra sa prea multe tiruri, aş zice. O să lăsa până în ultimul moment, până la 30 septembrie. Forţele proeuropene, iarăşi, nici aici nu ştim. Năstase zice că va candida, Ţîcu a zis că va candida. Rămâne Chirtoacă, Maia Sandu”, a spus NICOLAE NEGRU, analist politic.

BETA Totuşi, forţele de dreapta se vor coagula şi vor avea un candidat unic, susţin analiştii politici. Şi dacă nu din primul tur, atunci măcar din a doua încercare, adică al doilea tur de scrutin. Pentru că în joc  e o miză extrem de mare.
Similare
RECOMANDĂRI