Başkanul Irina Vlah, acuzată de exces de putere în Găgăuzia. Deputaţii din grupul afiliat PDM au depus plângere la Procuratură
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Başkanul Irina Vlah, acuzată de exces de putere în Găgăuzia. Deputaţii din grupul afiliat PDM au depus plângere la Procuratură

Câţiva deputaţi din Adunarea Populară a Găgăuziei, apropiaţi Partidului Democrat, au depus o plângere la procuratură pe numele başkanului Irina Vlah, pe care o acuză de ”exces de putere”, pentru că nu a semnat Legea cu privire la modificarea Codului Electoral al regiunii autonome găgăuze.

În plângere se spune că, potrivit legislaţiei, başcanul trebuie să semneze legea în termen de 10 zile, iar dacă nu e de acord cu aceasta, trebuie să o întoarcă Adunării Populare, notează radiochisinau.md.

Deşi Irina Vlah a făcut acest lucru, deputaţii sunt nemulţumiţi de argumentele aduse de aceasta, mai scrie portalul. Başcanul s-ar fi referit la opiniile cetăţenilor care ar fi îndemnat-o să nu semneze legea.

Astfel, autorii plângerii cer ca procuratură să dea o apreciere juridică faptelor guvernatorului Găgăuziei în acest caz.

Başkanul Găgăuziei, Irina Vlah, a anunţat anterior că nu a promulgat legea privind modificarea Codului electoral, din cauză că proiectul nu a fost prezentat pentru a fi consultat de către persoanele cu drept la iniţiative legislative. Un alt motiv invocat de Irina Vlah este faptul că documentul nu a fost suspus consultărilor publice şi, astfel, au fost încălcate prevederile legislaţiei şi ale regulamentului Adunării Populare. Başcanul a mai menţionat că decizia de a nu promulga aceste modificări ale legislaţiei electorale, care includ şi amânarea alegerilor în regiune, a fost luată în urma discuţiilor cu alegătorii care au avut loc în cadrul unei întruniri.

Amintim că deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei au amânat data alegerilor pentru funcţia de başkan al regiunii autonome găgăuze pentru 30 iunie, deşi iniţial au stabilit data de 19 mai.

De asemenea, deputaţii au operat modificări la Codul electoral al Găgăuziei. Astfel, aleşii locali au decis că alegerile din Găgăuzia să aibă loc în baza listelor întocmite pentru alegerile parlamentare şi nu în baza listelor locale. De asemenea, deputaţii au majorat pragul de participare la primul tur de la 30% la 50% la sută.  

Similare
RECOMANDĂRI