Bartlomiej Zdaniuk, despre lipsa guvernării: Nu putem valorifica pe deplin tot ce am fi putut să facem împreună
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Bartlomiej Zdaniuk, despre lipsa guvernării: Nu putem valorifica pe deplin tot ce am fi putut să facem împreună

Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, consideră că singura consecinţă a faptului că la Chişinău nu s-a format încă o coaliţie majoritară şi un Guvern este că nu pot fi implementate diferite proiecte comune la nivel central între Polonia şi Moldova. Oficialul polonez a menţionat, într-un interviu pentru IPN, că proiectele de nivel local continuă să fie implementate, fără niciun fel de probleme.

„Acolo unde putem continua unele proiecte şi unele demersuri, o facem cu societatea civilă, cu puterea locală pentru că avem cu cine să vorbim. În ceea ce priveşte diferite proiecte la nivel central, aşteptăm pentru că nu avem la momentul de faţă un guvern creat după alegeri. Asta este singura consecinţă – că nu putem valorifica pe deplin tot ce am fi putut împreună să valorificăm”, a declarat ambasadorul.

De asemenea, Bartlomiej Zdaniuk susţine că asemenea situaţii ca în Republica Moldova se întâmplă şi în alte ţări europene. „Chiar recent, în unele state, n-am să le menţionez care, din Uniunea Europeană, acest proces de constituire a majorităţii parlamentare a durat mult timp, poate a şi durut, multă lume. În unele cazuri chiar peste un an. Asemenea lucruri se întâmplă. În Polonia nu, aici avem o situaţie în care un partid, acum patru ani, a câştigat majoritatea absolută în ambele camere ale Parlamentului, deci, nu a fost nevoie de o coaliţie. O să avem alegeri în toamna anului curent şi vom vedea cum se va dezvolta situaţia”, a spus ambasadorul Poloniei la Chişinău.

În opinia lui, fiecare ţară are problemele proprii şi, în primul rând, fiecare este preocupat cu ceea ce se întâmplă „la el în curte”. „De aceea, noi nici nu venim cu unele soluţii pentru situaţia din ţara dumneavoastră pentru că, în primul rând, considerăm că sunteţi un stat independent. Pentru noi independenţa este un lucru sfânt. De ce să venim noi în alte ţări şi să le spunem să facă aşa sau invers? Sunteţi liberi, dar sunteţi şi responsabili. Voi o să purtaţi întreaga responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă”, a declarat Bartlomiej Zdaniuk.
Similare
RECOMANDĂRI