Avocatul Poporului: Restricţia privind votarea în diasporă cu buletinul de identitate încalcă Constituţia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Avocatul Poporului: Restricţia privind votarea în diasporă cu buletinul de identitate încalcă Constituţia

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a depus la Curtea Constituţională o sesizare prin care solicită examinarea în regim de urgenţă a constituţionalităţii interzicerii votării în diasporă în baza buletinelor de identitate şi a paşapoartelor cu termenul de valabilitate expirat, scrie Ziarul de Gardă.

Potrivit ZDG, conform art. 58 alin (3) lit. c) din Codul electoral, în secţiile de votare constituite peste hotarele R. Moldova alegătorii pot vota exclusiv în baza paşaportului şi a livretului marinar. Prin această normă, implicit, se interzice cetăţenilor R. Moldova să voteze în aceste secţii de votare cu buletinul de identitate, buletinul de identitate provizoriu sau cu buletinul sau paşapoarte expirate.

„Consider că interdicţia pentru cetăţenii R. Moldova de a vota în secţiile de votare constituite peste hotarele R. Moldova în baza buletinului sau paşaportului expirat este contrară art. 38 alin (2) din Constituţia R. Moldova, deoarece reprezintă o interdicţie a dreptului de vot. De asemenea, această interdicţie instituie un tratament diferenţiat în raport cu cetăţenii care votează în R. Moldova, care pot vota în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii. Acest tratament diferenţiat nu poate fi justificat şi este contrar art. 16 alin (2) din Constituţie. De asemenea, această restricţie contravine legii”,se precizează în sesizarea depusă de Mihail Cotorobai.

Avocatul Poporului solicită examinarea cât mai curând posibilă a sesizării pentru a permite tuturor cetăţenilor R. Moldova, indiferent de domiciliu sau reşedinţă, locul aflării permanente sau temporare, de a-şi exercita dreptul la vot fără bariere nejustificate şi disproporţionate.

„Consider că restricţia privind votarea peste hotarele ţării cu buletinul de identitate sau în baza actelor de identitate expirate nu este proporţională scopului urmărit, aduce atingere substanţei drepturilor electorale a cetăţenilor R. Moldova aflaţi peste hotare şi încalcă dreptul persoanei de a alege”, a concluzionat Mihail Cotorobai.

Similare
RECOMANDĂRI