Aurescu - întâlnire la Madrid cu ministrul de stat al Noii Zeelande; a susţinut importanţa stimulării cooperării economice bilaterale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Aurescu - întâlnire la Madrid cu ministrul de stat al Noii Zeelande; a susţinut importanţa stimulării cooperării economice bilaterale

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut duminică o întrevedere cu Fletcher Tabuteau, ministru de stat al Noii Zeelande, în marja reuniunii miniştrilor de externe Asia-Europa (ASEM/Asia-Europe Meeting), de la Madrid, cei doi oficiali discutând cu privire la domeniile de cooperare dintre cele două ţări, cu accent pe dinamizarea dialogului politico-diplomatic şi pe cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale.

Potrivit unui comunicat al MAE, Bogdan Aurescu a salutat aniversarea, în acest an, a 50 de ani de relaţii diplomatice bilaterale şi a propus impulsionarea dialogului politic, pe baza convergenţei de poziţii a celor două state în foarte multe domenii - de la susţinerea democraţiei, statului de drept şi drepturilor omului până la aspecte care ţin de combaterea efectelor negative ale schimbărilor climatice şi dezvoltarea durabilă.

Ministrul român de Externe a susţinut totodată importanţa stimulării cooperării economice bilaterale.

Şeful diplomaţiei române a subliniat, în acest context, importanţa reluării demersurilor pentru deschiderea unui consulat onorific al Noii Zeelande în România, arată MAE.

Cei doi oficiali au trecut în revistă, de asemenea, iniţiativele în plan multilateral ale Noii Zeelande, la care ţara noastră s-a alăturat, cu accent pe cele din domeniul schimbărilor climatice şi combaterii extremismului online, şi au discutat despre evoluţiile recente de pe agenda internaţională şi regională.

De asemenea, s-a discutat despre efectele alegerilor recente din Regatul Unit asupra Brexit şi, în acest context, despre relaţiile Noii Zeelande cu Uniunea Europeană. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat susţinerea României pentru intensificarea relaţiilor dintre UE şi Noua Zeelandă, inclusiv pentru încheierea rapidă a Acordului de Liber Schimb în curs de negociere, precizează MAE.
Similare
RECOMANDĂRI