Aureliu Ciocoi recunoaşte: Starea de urgenţă propusă de Guvern este folosită în scopuri politice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Aureliu Ciocoi recunoaşte: Starea de urgenţă propusă de Guvern este folosită în scopuri politice

Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi recunoaşte că instituirea stării de urgenţă pentru o perioadă de 60 de zile este nejustificată, iar propunerea termenului de 2 luni nu aparţine Guvernului. Potrivit lui Ciocoi, Executivul interimar a lăsat la discreţia Parlamentului stabilirea perioadei stării de urgenţă, deputaţii fiind cei care au stabilit perioada de 60 de zile, notează IPN.

Premierul interimar spune că instituirea stării de urgenţă pentru o perioadă de 60 de zile este lipsită de logică, în condiţiile în care se impunea introducerea stării de urgenţă doar pentru o lună, cu posibilitatea prelungirii ei.

„Cred că 30 de zile ar fi fost suficient, dar în hotărârea cu care am mers noi în faţa Parlamentului, nu am indicat niciun termen. Se putea de instituit, iniţial, stare de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile şi, ulterior, în funcţie de evoluţia epidemică să se decidă, dacă se prelungeşte sau nu. Pot să recunosc că recomandarea cu care a venit Guvernul în faţa Parlamentului a fost folosită în scopuri politice”, a spus Aureliu Ciocoi, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Mai mult, premierul interimar îi aruncă mănuşa liderului PSRM, Igor Dodon şi spune că, oficial, nu există nicio confirmare a donaţiei de 180 de mii de doze de vaccin Sputnik-V, donaţie anunţată de Dodon în timpul vizitei în Federaţia Rusă.

„Nu avem un document oficial din partea partenerilor din Federaţia Rusă care să reprezinte o confirmare referitor la donaţia de vaccinuri Sputnik-V pentru Republica Moldova. Dar din discuţiile pe care le avem cu fondul din Federaţia Rusă care gestionează livrările acestui vaccin, ştim că Rusia acumulează numărul declarat de vaccinuri”, a spus Aureliu Ciocoi.

Aureliu Ciocoi respinge şi afirmaţiile liderului PSRM, potrivit căruia Republica Moldova ar putea procura jumătate de milion de doze de vaccin Sputnik-V din Federaţia Rusă.

„Banii publici, cele 137 milioane de lei pe care le-am strâns cu mare dificultate din toate colţurile bugetului, vor merge pentru procurarea diferitor vaccinuri. Prioritatea noastră este să asigurăm o diversitate de vaccinuri. La moment sunt omologate 4 tipuri de vaccinuri, AstraZeneca producţia India, AstraZeneca producţia Coreea de Sud, Pfizer şi Sputnik-V. Noi vom căuta să procurăm din banii publici aceste 4 tipuri de vaccinuri”, a mai spus Aureliu Ciocoi.

Recent, Parlamentul de la Chişinău a aprobat simplificarea procedurii de procurare a vaccinurilor, astfel scurtând perioadele de timp necesare pentru achiziţionarea serului. Pentru procurarea vaccinului anti-COVID-19, a fost identificată suma de 137 milioane de lei.
Similare
RECOMANDĂRI