POLITIC

Audierile privind posibila imixtiune a Fundaţiei Open Dialog în treburile ţării s-au încheiat

post-img

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale acuzaţiilor de imixtiune a Fundaţiei „Open Dialog” (Dialog Deschis) în treburile interne ale Republicii Moldova şi de finanţare a unor partide politice a organizat luni, 12 noiembrie, a doua şi ultima rundă de audieri. În cadrul acestora au fost invitaţi reprezentanţii Asociaţiei Promo-LEX şi liderii PAS şi PPPDA, Maia Sandu şi Andrei Năstase. Ultimii au declarat că refuză să participe la audieri dacă presa nu are acces, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă susţinută după audieri, preşedintele Comisiei, Igor Vremea, a explicat caracterul închis prin faptul că există informaţii furnizate de către instituţiile statului, care la această etapă nu pot fi făcute publice. Din cei invitaţi astăzi, la audieri s-au prezentat doar reprezentanţii Promo-LEX. În pofida faptului că Maia Sandu şi Andrei Năstase nu au dat curs obligaţiei legale de a se prezenta, Comisia va întocmi şi va aproba un proiect de raport reieşind din informaţiile de care dispune. Deputatul a mai spus că vor fi făcute demersurile necesare astfel încât să fie făcute publice cât mai multe informaţii din raport.

Potrivit sursei, veniţi la Parlament, dar neacceptând să fie audiaţi cu uşile închise, Maia Sandu şi Andrei Năstase au declarat presei că este vorba despre o farsă şi că nu există niciun argument plauzibil ca discuţiile să fie închise.

„Aşa cum noi nu avem obligaţiunea să respectăm secretul de stat, înseamnă că aceşti membri ai Comisiei nu pot să discute cu noi secrete de stat. Dacă nu pot să discute cu noi secrete de stat, înseamnă că informaţia pe care vor să ne-o prezinte poate fi prezentată şi publicului larg. Nu avem ce să discutăm după uşile închise cu aceşti oameni, pentru că ei nu sunt îndreptăţiţi să ne ceară nouă explicaţii”, a spus Maia Sandu, lidera PAS, notând că dacă e de răspuns, o vor face-o în faţa cetăţenilor şi nu în faţa unor oameni cu grave probleme de integritate. Andrei Năstase, liderul PPPDA, a declarat că a fost creată o Comisie în afara tuturor competenţelor. „De când în propria lor cauză de uzurpare a statului ei trebuie să fie şi judecători? Aceşti indivizi, în lipsa unor argumente împotriva partidelor noastre, ale noastre ca şi lideri, au recurs la procese de intenţie, au recurs la o farsă, la terorism intelectual”, a mai spus politicianul.

Într-o notă informativă, Promo-LEX menţionează că nu poate fi privită ca parte implicată în ancheta privind imixtiunea Fundaţiei „Open Dialog” în treburile interne ale Republicii Moldova. Or, din punctul de vedere al asociaţiei, astfel de imixtiuni sunt domenii în care urmează să se pronunţe exclusiv organele de drept. Pe de altă parte, subiectul citaţiei privind finanţarea partidelor politice din Republica Moldova este un domeniu de monitorizare şi expertiză a asociaţiei. Astfel, pornind de la misiunea asociaţiei de a contribui la îmbunătăţirea calităţii şi sporirea încrederii cetăţenilor în procesele democratice din Moldova, Promo-LEX îşi manifestă disponibilitatea de a prezenta deputaţilor îngrijorările, concluziile şi recomandările principale ale rapoartelor privind finanţarea partidelor politice în Republica Moldova.

Un grup de deputaţi ai PDM a trimis scrisori mai multor instituţii de stat, solicitând verificări privind posibilele activităţi contra Republicii Moldova din partea Ludmilei Kozlowska, deţinătoare a cetăţeniei ruse şi ucrainene şi preşedintă a fundaţiei „Otwarty Dialog (Dialog Deschis), pentru legături cu serviciile speciale ruse. Deputaţii PDM au solicitat investigarea legăturilor dintre aceasta, Fundaţia Otwarty Dialog şi partidele politice PAS şi PPPDA, inclusiv posibile aspecte ce ţin de finanţarea ilegală sau acordarea de beneficii pentru partidele menţionate.