POLITIC

Audierile miniştrilor propuşi de premierul desemnat Ludovic Orban s-au încheiat

post-img

După două zile de audieri, doar trei dintre cei 16 miniştri propuşi au primit aviz negativ. Este vorba despre Florin Cîţu (Finanţe), Ion Ştefan (Dezvoltare), Violeta Alexandru (Ministerul Muncii). Votul pentru învestirea Guvernului Orban urmează să fie dat în plenul reunit al Parlamentului de luni, de la ora 14.00.

Aviz pozitiv pentru Lucian Bode, propus la Ministerul Transporturilor.  31 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 10 abţineri.

El a declarat miercuri, în cadrul audierilor, că îşi va asuma proiectele aflate în desfăşurare şi continuarea investiţiilor în limita programului de guvernare de un an de zile.

Deputatul de Sălaj Lucian Bode, propus de PNL pentru funcţia de ministru al Transporturilor, a fost în 2012 ministru al Economiei în guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu. În prezent este preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor.

Lucian Bode este un critic activ al ministrului interimar al Transporturilor, Răzvan Cuc. Fiind membru al Comisiei de anchetă privind activitatea companiei aeriene de stat Tarom în perioada 2007-2018, acesta a dezbătut în ultimul comunicat de presă publicat pe 21 octombrie, situaţia generată de Cuc la compania de care va trebui să se ocupe în cazul în care va primi mandatul de ministru. "Ministrul Răzvan Cuc este artizanul dezastrului de la Tarom şi lasă în urma sa o companie pe butuci", a afirmat acesta.

Cătălin Predoiu, propus la Ministerul Justiţie, a primit aviz pozitiv. 38 de voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi 7 abţineri.

Cătălin Predoiu, ministrul desemnat al Justiţiei, a spus că de 10 ani în România este o luptă crâncenă în jurul justiţiei, iar confruntările au ajuns şi în magistratură, subliniind că nu poate fi înfăptuită justiţia în condiţii de război.

"Dacă judecătorul nu este liber, niciun om nu este liber, cetăţenii s-au pronunţat fără echivoc la referendum. 80 la sută au votata pentru independenţa justiţiei, iar Ministerul Justiţiei reprezintă şi interesele cetăţenilor în relaţie cu sistemul judiciar (...) De 10 ani, în România se duce o luptă crâncenă în jurul justiţiei şi lupta a divizat societatea. Confruntarea din societate cu privire la justiţie a ajuns şi în magistratură, transformându-se, pe alocuri, în război când mai rece, când mai cald. Această stare de lucru este intolerabilă, nu poate continua. Nu se poate face justiţie în condiţii de stare de război în magistratură”, a spus Cătălin Predoiu în Parlament.

Ministrul desemnat al Justiţiei a mai spus că Parlamentul îşi propune, în următoarea perioadă, să aducă soluţii.

„Ca prim pas, propun să stopăm imediat atacurile la justiţie prin legi sau declaraţii politice. Propun să ajutăm la pacificarea magistraturii, dar nu o pace care să aducă o linişte vinovatului, (...) ci o pace lucrativă, bazată pe adevăr în care fiecare judecător şi procuror să-şi exercite menirea de a face dreptate. Cetăţenii vor o justiţie care lucrează, nu una blocată în războaie”, a mai spus Predoiu.

Cătălin Predoiu a spus, la audierea din Parlament, că poate accepta că unele dosare penale cu magistraţi au fost lăsate în nelucrare fără soluţii, însă a observat că activitatea Secţiei de anchetare a magistraţilor i-a vizat chiar pe cei care au criticat reformele fostului ministru Tudorel Toader.

„Sunt gata să accept că unele - nu toate - dosare de anchetă privind magistraţii au stat prea mult deschise fără soluţii. Dar ştiu că Secţia Specială a luat în colimator exact pe magistraţii care au criticat reforma Toader (Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei, n.r.) din legislaţia justiţiei, ştiu că deschiderea de către Secţia Specială a unui dosar penal, ignorând imunitarea diplomatică e o probă certă de neprofesionalism a procurorului de caz”, a spus Cătălin Predoiu.

Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii, a primit aviz negativ - 22 voturi "pentru", 29 "împotrivă", o abţinere.

Propunerea de ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că va elimina, în calitate de ministru, supraimpozitarea contractelor de muncă part time şi va institui taxarea pe orele de muncă.

- Sunt un om care se uită cu atenţie asupra grupurilor vulnerabile. o bună parte din societate se loveşte, din păcate, de neajunsuri. Ajutorul trebuie ţintit către aceia care au reală, acută nevoie de el. pentru ceilalţi care au ajuns în situaţii vulnerabile din considerente economice, dintr-un răspuns inadecvat al statului la problemele pe care ei le au, voi fi partenerul lor pentru a a duce în societate cât mai multe persoane active. Pentru toţi cei activi, obiectivul mandatului meu este acela de a încuraja munca, de a-i asigura pe oameni că vor avea un nivel de impozitare just. Vom elimina supraimpozitarea contractelor part time. Le vom arăta oamenilor că vom impozita la nivelul orelor de muncă pe care aceştia le prestează.

- Vom lucra cu parlamentul şi cu partenerii de afaceri pentru a găsi o formulă justă şi obiectivă prin care să se stabilească cuantumul salariului mediu.

-  Am în vedere pensii corecte care să se bazeze pe principiul contributivităţii (...) Nu tăiem pensii şi salarii. Aş vrea să pun punct avalanşei de informaţii pe acestă temă. (...) oamenii trebuie să ştie de la noi că ne angajăm să nu tăiem pensii şi salarii.

 

Bogdan Aurescu, propus la Ministerul de Externe, a primit aviz pozitiv în Comisii cu 31 de voturi "pentru", 3 voturi "impotrivă" şi două abţineri.

Bogdan Aurescu a afirmat că va menţine poziţia "tradiţională" a României în privinţa păcii din Orientul Mijlociu şi a lăsat să se înţeleagă că România nu va susţine mutarea ambasadei statului Israel de la Tel Aviv, la Ierusalim

Ion Ştefan, propus la Ministerul Dezvoltării, a primit aviz negativ, cu 19 voturi "împotrivă" şi 17 "pentru".

După avizul negativ, Ion Stefan, a declarat că audierea a fost corectă, de bun augur, trebuie să fim oameni pregătiţi penru a face faţă provocărilor şi ca atare, astăzi în Comisie am avut şansa să le vorbesc cetăţenilor români despre dorinţa mea de a transforma administraţia locală într-o administraţie 3D . El a precizat că este un cetăţean care respectă legea, a plătit şi va plăti întotdeauna taxe. Taxele au fost pentru mine dumnezeieşti. Firma pe care o conduc şi familia mea au plătit întotdeauna taxele.

Eu vin dintr-un judeţ PSD-izat până în măduva oaselor, activitatea desfăşurată de mine a generat multe nemulţumiri în rândul PSDa spus Iona Ştefan.

La audieri, Ion Ştefan a declarat că prioritatea sa va fi achitarea tuturor facturilor pentru PNDL 1 şi 2, plus continuarea lucrărilor demarate pe aceste programe. El a precizat că nimeni nu vrea să mai audă de „achiziţii dubioase”, iar risipa banului public trebuie să dispară.

„Prioritatea numărul unu acum este să asigurăm plata tuturor facturilor restante pe PNDL 1 si 2, să asigurăm sumele necesare unităţilor administrativ teritoriale pentru plata constructorilor. Sunt întârzieri serioase. În multe locuri constructorii părăsesc şantierele. Necesarul pentru plata restanţelor şi ce a plăţilor ce urmează să fie făcute până la sfârşitul anului este de aproximativ un miliard de lei. Astăzi urmează ca circa 400 de milioane de lei să fie disponibilizaţi. Vom continua toate lucrările pornite, demarate pe PNDL 1 şi 2”, a afirmat Ion Ştefan, în cadrul audierii în comisiile parlamentare.

Liberalul a mai spus că va fi foarte atent cu aceste cheltuieli.

„Sunt convins că nimeni nu mai vrea să mai audă de achiziţii dubioase, becuri stradale cumpărate cu 2.000 de euro bucata. Risipa banului public trebuie să dispară. Eu sunt din 2017 în politică”, a conchis Ion Ştefan

"Administraţia publică are resurse să se modernizeze şi vom sprijini orice intenţie pentru ca serviciile oferite cetăţenilor să fie mai bune, de calitate şi ieftine. Trebuie să renunţăm la acele avize care nu sunt necesare oamenilor, dar sunt necesare pentru instituţiile care constituie venituri proprii şi trăiesc bine din aceste taxe. Este cazul, de exemplu, şi al Inspectoratului de Stat în Construcţii, o instituţie cu specialişti foarte buni, dar care trebuie reformată, o instituţie unde un director poate ajunge să aibă un salariu mai mare decât un parlamentar sau ministru. De asemenea, digitalizarea trebuie să fie o acţiune prioritară. În procesul de digitalizare îmi propun ca interacţiunea dintre cetăţean şi funcţionar să se facă o singură dată la predarea documentelor, iar instituţia avizatoare să-şi facă treaba digitalizat şi apoi să elibereze un formular digital", a declarat Ştefan.

El a afirmat că va propune la nivelul Guvernului o comisie interministerială care să inventarieze toate spaţiile abandonate aparţinând statului pentru a le transfera către autorităţile locale. "Sunt un adept al descentralizării, dar nu al unei descentralizări haotice, presante, care să nu asigure şi resursa financiară, nu doar obligaţii pe spatele primarilor", a explicat Ştefan.

O altă prioritate a mandatului său de ministru va fi sprijinirea procesului de intabulare şi cadastrare a terenurilor, iar pe acest subiect "cuvântul de ordine" va fi digitalizarea.

Întrebat de parlamentari despre controversa privind impozitul la casă, Ion Ştefan a afirmat că a greşit şi va remedia această situaţie. Ion Ştefan a susţinut că nu a fost informat de primărie că ar avea de plată.

Ministrul propus pentru ministerul Economiei, Virgil Popescu, a primit aviz favorabil cu 31 de voturi "pentru", 7 voturi "împotrivă" şi  7 abţineri

Virgil Popescu, propus ministru al Economiei, este audiat în Comisiile economice reunite ale Parlamentului.

La începutul audierii, ministrul desemnat a afirmat că programul de guvernare al PSD a fost "cea mai mare vânzare de iluzii".

"Vom promova o politică energetică orientată către eficienţă energetică şi protecţia consumatorului vulnerabil. În prezent, România risipeşte foarte multe resurse, dar nu eficient (...) Consumatorii vulnerabili este nevoie să fie identificaţi şi protejaţi mai mult decât acum. Modul în care toţi consumatorii casnici sunt subvenţionaţi acum trebuie să înceteze", a spus Popescu.

Ministrul propus a declarat că trebuie făcut un calendar pentru abrogarea OUG 114 împreună cu CE şi că trebuie definit "consumatorul vulnerabil". Acesta a mai spus că doreşte deblocarea investiţiilor din Marea Neagră.

"OUG 114 a creat perturbaţii foarte mari. La consumatoriii non-casnici preţurile au crescut şi la energie şi la gaze cu peste 25%. Asta înseamnă scăderea competitivităţii industriei româneşti şi o posibilă creştere a inflaţiei. S-a făcut un transfer de profit de la producător la furnizor. Nu este uşor de definit consumatorul vulnerabil, dar preţul de 68 lei/MWh nu este un ajutor, ci o subvenţie pentru toată lumea. Trebuie un calendar de abrogare, stabilit împreună cu Comisia Europeană. Trebuie definit consumatorul vulnerabil", a afirmat Virgil Popescu, miercuri, în comisiile reunite pentru Economie.

Printre obiectivele lui Virgil Popescu la conducerea Ministerului Economiei se numără şi listarea, in 2020, a unui pachet de acţiuni ale Hidroelectrica.

Cu privire la voucherele de vacanţă, Virgil Popescu a declarat că acestea vor fi menţinute şi anul viitor.

De asemenea, continuă programul Start-up Nation, dar nu nu va mai fi unul social, ci unul de performanţă.

Listarea la bursă a Hidroelectrica nu înseamnă vânzarea companiei, a precizat Virgil Popescu.

Monica Anisie a primit, miercuri, vot favorabil în comisia specializată din Parlament, cu 17 voturi „pentru”, 6 „abţineri” şi 4 „împotrivă”.

Monica Anisie a declarat că a venit timpul stabilităţii.

Obiectivele mele ca ministru, reperele mandatului  sunt: stabilitate, transparenţă şi predictibilitate în sistem. Cum voi realiza aceste lucruri? Prin obiective măsurabile. Este un mandat scurt, dar mă voi asigura că există un cadru previzibil, transparent şi stabil. Societatea românească şi toţi care se uită în acest moment la noi consideră că este momentul şi al stabilităţii, a spus Monica Anisie.

Monica Anisie, desemnată pentru Ministerul Educaţiei, a spus în audierea din Parlament că nu va renunţa la postul de profesor chiar dacă va fi numită, şi le-a promis membrilor comisiei că nu vor afla din presă măsurile pe care le va adopta instituţia.

„Sunt profesor de Limba şi literatura română la „Tudor Vianu” din Bucureşti. (...) Indiferent de fucnţiile pe care le-am ocupat, administrative, nu am renunţat şi nici în acest moment nu voi renunţa niciodată să fiu profesor. Am mers zi de zi la şcoală şi am mers alături de elevii mei”, a spus Monica Anisie la audierea din Parlament.

Este important ca oricine deţine o funcţie decisivă să cunoască sistemul din care face parte, spune Anisie, care a promis că membrii comisiei nu vor afla din presă măsurile pe care le va lua Ministerul Educaţiei.

Astăzi, sute de elevi, părinţi, bunici mă privesc la televizor şi mă incurajează, sprijină ca să vin în faţa dvs şi să găsesc soluţiile cele mai bune pentru sistemul de educaţie. Nicioodată nu veţi afla din presă măsurile pe care Ministerul Educaţiei are de gând să le ia. (...) Vă invit să fiţi alături de mine, dacă voi fi ministru”, a mai spus Anisie.

Monica Anisie este profesor de Limba Română la Colegiul Vianu din Bucureşti şi deţine funcţia de preşedinte la PNL Sectorul 2. Anisie a deţinut funcţia de secretar de stat pe învăţământul preuniversitar în Ministerul Educaţiei, în perioada Guvernării Cioloş.

Ministrul desemnat a declarat că vrea să recredibilizeze studiile doctorale şi să elimine cultura plagiatului. ”Vreau s să eliminăm cultura plagiatului şi să creştem calitatea în educaţie”, a spus Anisie.

„În ceea ce priveşte măsura trimiterii trimiterii obligatoriu a copiilor în învăţământul profesional a copiilor care nu obţin media de admitere 5, sunt împotriva acestei măsuri şi voi reveni la legislatia anterioară. Nu cred că există în Ministerul Educaţiei vreun studiu la momentul acesta care să conducă la astfel de măsuri”, a spus Anisie la audierea din Parlament.

Propunerea pentru Ministerul Educaţiei condamnă discursul potrivit căruia invăţământul profesional de calitate este necesar, însă, pe de altă parte, copiii sunt obligaţi să îl urmeze.

Nu putem, pe de o parte, să pedepsim copiii şi pe de altă parte să fim demagogi şi să spunem că vrem învăţământ profesional, învăţământ dual de calitate, dar în acelaşi timp ducem acolo pe aceşti copii şi transformăm învăţământul profesional în batalionul disciplinar pentru ei”, a mai spus Monica Anisie.


Ionuţ Stroe, propus la Ministerul Tineretului, a primit aviz favorabil în comisii cu 18 voturi "pentru", 5 "împotrivă", 8 abţineri.

Audierile au început miercuri cu Ionuţ Stroe, propus la Ministerul Tineretului.

Ionuţ Stroe a declarat că speră, ca la finalul mandatului său, Ministerul să nu mai aibă doar rolul de a plimba banii dintr-o parte în alta, ci să fie folosiţi, la fel cum fac americani în finanţarea activităţilor sportive.

„Vreau ca la finalul mandatului meu, Ministerul Tineretului şi Sportului să nu mai aibă simplul rol de a aduce bani dintr-o parte-n alta şi să înceapă o politică de stat în adevăratul sens al cuvântului”, a afirmat Ionuţ Stroe, în debutul audierii de miercuri în comisiile reunite pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

„În România sunt oameni care întreabă de ce finanţăm activităţile de tineret sau de ce statul dă bani în sport. Am auzit lucrul asta în dezbateri publice. Prin activitatea de tineret si sport obţinem un beneficiu social cert, face parte din procesul de formare a viitorilor adulţi ai ţării, mă refer la educaţie, saănătate, participare civică. Americanii au un lucru pe care îl folosesc şi eu, un dolar investit în sport iţi economiseşte 3 dolari în sănănate”, a conchis Stroe.

În cadrul audierilor de miercuri în comisiile reunite pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport ale Parlamentului deputatul PMP Robert Turcescu şi senatorul USR Vlad Alexandresu au ridicat problema patrimoniului fostei Uniuni a Tineretului Comunist.

„Cunoaşteţi situaţia patrimoniului Uniunii Tineretului Comunist. Acum acest patrimoniu este dat unor fundaţii obscure, care sunt conduse de indivizi certaţi cu legea”, a afirmat Vlad Alexandrescu.

Ionuţ Stroe a răspuns întrebărilor celor doi parlamentari, afirmând că îşi ia angajamentul ca în şase luni să întocmească un raport cu situaţia fundaţiilor care controlează patrimoniul fostei UTC.

"Vă răspund de la bun început că sunt în asentiment cu dumneavoastră. Trebuie să pornim de la mentalitaea că aceste fundaţii pentru tineret sunt autonome şi neguvernamentale. Patrimoniul pe care îl deţin este unul extrem dee impotant. Evident ca trebuie să rezolvăm aceată situaţie. În virtutea constiutţionalităţii, îmi pot asuma că în 6 luni de zile pot face un raport cu situaţia actualizată a acestor fundaţii şi să o prezint în comisia de Tineret Educaţie şi Sport. E o chestiune care trebuie în mod clar rezolvată", a explicat Ionuţ Stroe.

 

______________________________________

Marţi, ministrul propus la Sănătate, medicul Victor Costache, a trebuit să ofere lămuriri despre o acuzaţie de malpraxis. Ministrului propus la Apărare, Nicolae Ciucă, i-au fost cerute precizări în legătură cu decizia de a trece în rezervă şi a părăsi comanda Armatei.

Ministrul propus la Interne, Marcel Vela, vrea să schimbe modul de evaluare a sistemului 112 şi să desecretizeze raportul privind evenimentele din 10 august 2018.