Asociaţia Promo-LEX atestă tendinţe negative în campania pentru alegerile din Hânceşti
Sursa foto:cotidianul.md Vizualizari:

Asociaţia Promo-LEX atestă tendinţe negative în campania pentru alegerile din Hânceşti

Tendinţele negative în cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare noi din circumscripţia uninominală nr. 38 Hânceşti se păstrează, ca şi în alte campanii electorale. De asemenea, se constată utilizarea de către concurenţi a simbolurilor naţionale, dar şi a imaginii autorităţilor publice, în scop de promovare. În contextul încălcărilor admise, lacunele normative trebuie corectate până la startul alegerilor prezidenţiale. Constatările se conţin în primul Raport de monitorizare a Misiunii de Observare Promo-LEX, prezentat astăzi, 12 martie.

Potrivit IPN, raportul cuprinde rezultatele monitorizării în perioada 27 decembrie 2019 şi 11 martie. În această perioadă, concurenţii au efectuat 164 de activităţi de promovare, cele mai utilizate fiind activităţile de distribuire sau plasare a afişajului electoral – 44%. Aceste activităţi sunt urmate de întrunirile cu alegătorii – 30%.

Potrivit Promo-LEX, candidatul Partidului Socialiştilor a utilizat imaginea autorităţilor publice şi a distribuit publicitatea electorală fără respectarea cerinţelor pentru materialele publicitare. Candidaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate, Blocului UNIREA, Partidului Liberal Democrat, PSRM au utilizat simboluri naţionale ale Republicii Moldova ori ale altui stat şi materiale în care apar personalităţi istorice.

Misiunea de observare a estimat cel puţin 112 mii de lei neraportaţi de către cinci concurenţi electorali. Este vorba despre PSRM (77 mii lei), Blocul UNIREA (17 mii lei), Cobzac Grigore (16 mii lei), Partidul Politic Şor (circa 1500 de lei ), Partidul Democrat (620 de lei).

Promo-LEX atrage atenţia asupra necesităţii reglementării explicite a cazurilor ce pot fi calificate drept finanţare indirectă a campaniei electorale a anumitor candidaţi de către partide care nu sunt înregistrate în calitate de concurenţi, însă efectuează agitaţie electorală.

Comisia Electorală Centrală a stabilit pentru data de 15 martie desfăşurarea alegerilor parlamentare noi în Hânceşti, după ce deputatul democrat Alexandru Botnari a renunţat la mandatul câştigat în această circumscripţie, în favoarea celui de primar al municipiului Hânceşti, obţinut în urma turului doi al alegerilor locale din 3 noiembrie.
 
 
Similare
RECOMANDĂRI