POLITIC

Anticipate sau referendum - asta îşi doreşte preşedintele R. Moldova, după ce CCM a declarat neconstituţional decretul de numire repetată a Nataliei Gavriliţa la funcţia de premier

Anticipate sau referendum. Asta îşi doreşte preşedintele Republicii Moldova, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţional decretul prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată, în mod repetat, la funcţia de premier. Maia Sandu nu a spus clar care vor fi paşii următori dar a reafirmat că nu renunţă la ideea de dizolvare a actualului Parlament.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: "Totul are o limită, iar Moldova are cu disperare nevoie de un nou început. De un Parlament cinstit şi dedicat treburilor ţării. De un Guvern de profesionişti care să fie sustinut de o majoritate adecvată, cu angajament nu pentru o lună sau 2, ci pentru proiecte de durată".

După verdictul Curţii Constituţionale, preşedintele Maia Sandu a declarat că nu va desemna la funcţia de premier niciun candidat al majorităţii parlamentare formată din deputaţii PSRM şi cei ai platformei Pentru Moldova.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: "Eu nu am să stau să mă uit cum frăţia penalilor nu vrea să lase ţara din mână şi semnează alianţe la fel de uşor cum şi-a umplut propriile buzunare. Nu sunt prizonierul funcţiei. Nu voi fi un preşedinte comod pentru cei certaţi cu legea".

Preşedintele le-a cerut deputaţilor să aibă curaj pentru a merge mai departe la alegerile parlamentare anticipate. Maia Sandu a spus că cetăţenii cei care deţin adevărata putere în stat şi decizia va fi a lor. 

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: "La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor şi al ţării".

Potrivit Constituţiei, preşedintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul pentru funcţia de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formată în urma consultărilor cu toate fracţiunile parlamentare. În caz contrar, şeful statului poate fi suspendat şi demis din funcţie. Potrivit articolului 89 din Constituţie, pentru acest lucru este nevoie de votul a 67 de deputaţi şi de organizarea unui referendum.