POLITIC

Andrian Candu: Republica Moldova nu are de gând să tolereze ofensele Rusiei pentru că aspiră spre UE

post-img

Autorităţile Republicii Moldova nu au de când "să tolereze atitudinea bazată pe sancţiuni, ofense şi acuzaţii doar din cauza că republica vrea să fie mai aproape de Uniunea Europeană şi să devină parte a familiei europene". O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, într-un interviu pentru agenţia de presă ucraineană UNN.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a subliniat că R. Moldova "nu vrea o confruntare deschisă, un război cu Rusia, dar autorităţile ruse, în special unii dintre reprezentanţii săi, trebuie să înţeleagă că aşteptăm să fim respectaţi, să fim trataţi ca un partener egal".

Referindu-se la motivele adoptării Legii privind combaterea propagandei ruseşti de către Parlament şi a declaraţiei privind ingerinţa în afacerile interne ale RM, speakerul a amintit că în acest an urmează alegerile parlamentare.

"Noi simţim că Rusia îşi intensifică influenţa, activitatea şi presiunile asupra Guvernului. De asemenea, observăm că unele partide beneficiază de o susţinere sporită din partea Kremlinului. Pe de o parte, este vorba de suportul financiar, şi nu e vorba doar de partidele proruse, ci şi de utilizarea unor posturi TV, instituţii media afiliate Rusiei şi multe altele. În al doilea rând, constant primim informaţii despre activizarea serviciilor speciale ruse aici, în RM. În al treilea rând, vedem şi o activizare a militarilor ruşi dislocaţi în regiunea transnistreană, unde în ultimul timp s-au desfăşurat mai multe exerciţii militare cu aşa-zisa armată transnistreană. Toate aceste manifestări ale propagandei le resimţim tot mai tare şi mai tare. Iar acest lucru ne determină să fim mai precauţi şi atenţi în relaţiile cu Federaţia Rusă", a spus el.

În acelaşi timp, Candu a menţionat că opţiunea de interzicere completă a canalelor TV ruseşti nu a fost niciodată luată în considerare, deoarece "un anumit conţinut care este transmis în Republica Moldova este apreciat de cetăţeni - programe de divertisment, filme".

"Nu vrem să închidem canalele de televiziune ruseşti, vrem să fim siguri că cetăţenii noştri nu vor fi manipulaţi de ştiri toxice false, care se răspândesc prin talk show-uri, programe de ştiri, programe cu conţinut militar - toate acestea sunt interzise prin lege. Ca răspuns, Duma de Stat a decis să ne acuze de acţiuni îndreptate împotriva Rusiei şi intereselor sale, ceea ce nu este adevărat. Ca reacţie la acţiunile Dumei de Stat, Parlamentul Republicii Moldova a decis să demonstreze şi să reamintească tuturor de ce o facem: să opunem rezistenţă serviciilor speciale ruseşti, armatei ruse, finanţării partidelor, răspândirii propagandei. Această decizie nu are efecte juridice, dar se referă la diferite organe de conducere. Autorităţile din RM trebuie să-şi desfăşoare politica pe baza acestei declaraţii, iar relaţiile cu Rusia, de asemenea, vor ţine cont de declaraţiile politice ale Parlamentului nostru. Aceasta nu este o lege, nu are efecte juridice, este o declaraţie politică şi este important să demonstrăm tuturor partenerilor noştri, inclusiv Rusiei, că Moldova doreşte să fie respectată", a spus speakerul.