Andrian Candu : Parlamentul ar putea opta pentru simplificarea instituţiei preşedintelui
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Andrian Candu : Parlamentul ar putea opta pentru simplificarea instituţiei preşedintelui

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine că următoarea garnitură legislativă ar putea opta pentru simplificarea şi mai mult a instituţiei preşedintelui ţării. Şeful legislativului spune că probabil merită să fie făcută o reformă constituţională pentru a duce până la capăt ideea republicii parlamentare.

Preşedintele Parlamentului a făcut declaraţia în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova1, în contextul suspendării temporare a preşedintelui Igor Dodon pentru a fi numiţi doi miniştri noi în Guvernul Filip. Andrian Candu bănuieşte că vor mai exista motive de suspendare repetată a lui Igor Dodon având în vedere că în Parlament există proiecte cu care preşedintele ar putea să nu fie de acord. „Bănuiesc că vom mai avea motive. Dacă reuşim să găsim compromis în Parlament şi să votăm modificarea Constituţiei în ceea ce ţine de integrarea europeană, credeţi că preşedintele Dodon va promulga? Urmează să trimitem la promulgare şi noul Cod al audiovizualului care conţine şi elemente anti-propagandă, care atinge într-un fel ceea ce consideră preşedintele Dodon că n-ar trebui să facem, apărând Republica Moldova de propaganda în mod special cea rusească, credeţi că preşedintele Dodon o să promulge?”, se întreabă şeful legislativului.

Andrian Candu a mai declarat în cadrul aceleiaşi emisiuni că nu poate spune că relaţiile cu Uniunea Europeană s-au răcit, pentru că relaţiile cu UE se bazează pe unele documente, tratate, acorduri şi interesul strategic al Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană. „Noi avem Acordul de Asociere, de Liber Schimb, care deja aduc beneficii ţării. Datorită exporturilor, investiţiilor din UE, noi avem creştere economică, tehnologii, capital uman, financiar. Nu punem la îndoială deloc faptul că UE este un partener strategic în care noi vrem să ajungem ca şi membri. Cu regret, au existat elemente şi dezbateri politice”, a notat politicianul.

Andrian Candu spune că guvernarea se va descurca fără banii care urmau să ajungă din UE în Moldova drept asistenţă macrofinanciară „Noi ne vom descurca fără aceşti bani, deoarece, potrivit aceloraşi reforme adoptate, avem încasări suplimentare la buget şi ne permitem să majorăm acele salarii şi pensii, să facem şi drumuri, să construim şi Arena”, declară oficialul. Totodată, guvernarea va continua dialogul, cooperarea cu Uniunea Europeană pentru a fi găsit acel compromis de la care să se revină la relaţii benefice în ceea ce ţine inclusiv de asistenţa macrofinanciară pe viitor.
Similare
RECOMANDĂRI