Andrian Candu: Curtea Constituţională a oferit o soluţie pentru blocajul instituţional generat de preşedintele Igor Dodon
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Andrian Candu: Curtea Constituţională a oferit o soluţie pentru blocajul instituţional generat de preşedintele Igor Dodon

”Curtea Constituţională, în calitatea sa de garant al Constituţiei, a oferit, astăzi, o soluţie pentru blocajul instituţional generat de preşedintele Igor Dodon, care a decis în mod repetat sa ignoreze normele Legii Supreme. În calitate de preşedinte interimar, voi semna în perioada următoare decretul privind numirea miniştrilor şi voi primi jurământul acestora”, a comentat preşedintele Parlamentului Andrian Candu, decizia CC.

Curtea Constituţională a constatat, astăzi, la cererea unui grup de deputaţi din comisia juridică numiri şi imunităţi, circumstanţele ce justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova pentru numirea noilor membri ai Guvernului.

Potrivit lui Andrian Candu, decizia Curţii Constituţionale aduce o soluţie în privinţa imposibilităţii temporare de exercitare a atribuţiilor funcţiei de preşedinte, doar pe elementul legat de numirea noilor membri ai Guvernului.

Magistraţii Curţii Constituţionale l-au suspendat din funcţie pe preşedintele Igor Dodon în cazul desemnării noilor membri ai Guvernului, după ce acesta a refuzat deliberat executarea obligaţiilor stipulate de Constituţie, respingând de două ori candidaturile propuse de prim-ministru.

În cazul apariţiei, în viitor, a situaţiilor similare, Curtea Constituţională va trebui sesizată de fiecare dată.

Similare