Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Analiştii politici subliniază că mulţi miniştri sunt apropiaţi ai preşedintelui Dodon

Noul guvern învestit azi nu poate fi numit tehnocrat, asa cum a a firmat preşedintele Igor Dodon. Este opinia unor analişti politici care au subliniat, într-o ediţie specială la TVR Moldova, că în executiv au intrat persoane apropiate socialiştilor dar şi Partidului Democrat.

„Ei s-au aflat în preajma lui o perioadă destul de îndelungată de timp. Sunt oameni de încredere ai preşedintelui şi probabil ei au sau vor avea anumite misiuni care vor reieşi din indicaţiile directe ale preşedintelui Dodon şi nu ştiu cât se vor subordona din acest punct de vedere instituţional prim-ministrului, domnului Chicu”, a spus Ion Tăbârţă, expert „IDIS Viitorul”.

Şi analistul politic Anatol Ţăranu consideră că noul guvern se va subordona, în primul rând, preşedintelui Igor Dodon.

„Este o componenţă eminamente una politică. Este echipa domnului Dodon. Guvernul a fost făcut de către preşedinte în contradicţie cu prerogativele pe care le are domnul preşedinte. Se repetă într-un fel situaţia care a existat de la 2001 încoace atunci când Voronin având în calitate de preşedinte prerogative limitate, dar dispunând de o majoritate parlamentară copioasă, dicta politica din clădirea preşedinţiei.", a declarat Anatol Ţăranu.
 
Comentatorul Corneliu Ciurea a crede, la rândul său, că noul guvern poate fi numit tehnocrat doar pentru faptul că membrii săi nu sunt membri de partid. Potrivit lui, chiar executivul va demonstra, în scurt timp, dacă este cu adevărat apolitic.

„Membrii acestui cabinet de miniştri nu sunt membri de partid şi prin urmare pot să guverneze detaşându-se de opţiunile politice ale socialiştilor. E o teză care urmează să fie validată, fie invalidată pentru că sunt zone sensibile acolo unde socialiştii pot să-şi promoveze tezele, ideile precum educaţia, externele şi vom vedea în ce măsură el este tehnocrat”, a precizat Corneliu Ciurea.

 
Similare
RECOMANDĂRI