POLITIC

Analişti: Unde s-a mai văzut ca un preşedinte să decoreze soldaţii părţii care a fost în război cu ţara sa?

post-img

Declaraţiile preşedintelui Igor Dodon despre faptul că va participa în premieră la acţiunile din stânga Nistrului şi intenţionează să decoreze militarii şi pacificatorii ruşi sunt calificate de analişti drept acte de trădare.

Potrivit invitaţilor emisiunii „Punctul pe Azi”, politologul Anatol Ţăranu şi preşedintele Promo-Lex, Ion Manole, Igor Dodon acţionează împotriva intereselor Republicii Moldova. 

„La începutul acestui stat a fost războiul de independenţă. Mulţi cei care au luptat pe Nistru îl vor ecticheta pe Dodon ca un trădător. Şi eu cred că ei au dreptate. Cum să-l decorezi pe cel care a luptat împotriva statului tău?”, afirmă Anatol Ţăranu.

„Vreau să văd argumentele şi meritele acelor reprezentanţi din stânga Nistrului pe care Dodon vrea să-i decoreze. Vrem să înţelegem motivele nu doar personale, dar şi juridice, având deja opt decizii ale Curţii Europene, omorul unui tânăr, avem un dosar penal care stă pe loc şi unde Federaţia Rusă refuză să colaboreze”, susţine Ion Manole, preşedinte Promo-LEX.

Potrivit lui Ţăranu, intenţia de a decora pacificatorii ruşi este împotriva intereselor naţionale.

„Dodon va explica acest lucru prin faptul că misiunea este de succes şi nu a permis să izbucnească un nou război. Acordul de încetare a focului între Federaţia Rusă şi Republica Moldova a fost semnat între două părţi în stare de război. Dodon este gata să decoreze soldaţii părţii care a fost în stare de război. Unde s-a mai văzut aşa ceva?? De fapt, Dodon cere, roagă transnistrenii să aibă dreptul de-ai decora cu medalii. Pe separatişti? Pe cei care au împuşcat în eroii noştri?”, opinează analistul.

Preşedintele Promo-Lex susţine că vede în declaraţiile lui Igor Dodon o răzbunare împotriva cererii Parlamentului de la Chişinău ca Federaţia Rusă să-şi retragă trupele din stânga Nistrului.

„Eu văd asta ca o contralovitură sau răzbunare a Preşedinţiei contra Parlamentului. Dacă voi aţi votat declaraţia, eu acord distincţii. Nu este bine asta. Ceea ce vedem noi aici, la suprafaţă, este foarte urât. Atât Preşedinţia, Guvernul şi Parlamentul trebuie să aibă acelaşi mesaj şi politică”, afirmă Ion Manole.

„Trebuie să constatăm că Dodon se situează pe altă parte a baricadei decât cea pe care se află Moldova. Dodon, ca lider, practic promovează politici contrare intereselor statului. Cel puţin, în aşa situaţii putea să tacă. Să nu mai demonstreze această poziţie adversă intereselor naţionale. El îşi demonstrează antinaţionalismul şi nu rămâne alături de soldaţii săi”, mai adaugă Ţăranu.

Mai mult, potrivit lui Ion Manole, misiunea de pacificare din stânga Nistrului nu corespunde standardelor internaţionale.

„Formatul de pacificatori este un pervers. Nu corespunde criteriilor internaţionale, nu are mandat ONU. Este compus din părţile beligerante şi nu are niciun mandat. Oricare misiune de pacificare are un termen şi o listă de sarcini. Aici noi nu avem”, conchide sursa.