POLITIC

Analişti: Ruptura de astăzi din PD ar putea să genereze un val de schimbări pe arena politică din R. Moldova

Ruptura de astăzi din fracţiunea parlamentară a Partidului Democrat ar putea să genereze un val de schimbări pe arena politică din Republica Moldova. Analiştii cred că primul afectat ar putea fi chiar Guvernul, dacă democraţii ajung la o înţelegere cu socialiştii. Pe de altă parte, gruparea formată din cei şase care au părăsit fracţiunea democrată ar dori să atragă de partea ei şi alţi aleşi, putând, astfel, să devină o forţă care să încline balanţa într-o parte sau alta.    

Poziţia neclară a Partidului Democrat faţă de guvernare ar fi una dintre cauzele rupturii anunţate astăzi. Acest lucru era previzibil pentru că s-a putut observa crearea mai multor grupuri în interiorul Partidului Democrat. Picatura care a umplut paharul a fost întâlnirea unor aleşi democraţi cu deputaţi socialişti, în frunte cu preşedintele Igor Dodon şi premierul Ion Chicu.
 
ION TABÂRŢĂ, analist politic: „Este evident că Igor Dodon, în ultimul timp, şi-a întărit considerabil puterea personală însă în această ecuaţie a lui de întărire a puterii avea un punct slab şi anume nu avea o coaliţie majoritară oficializată. Ori întâlnirea care a avut loc ne indică clar că între Partidul Democrat şi PSRM se duc anumite discuţii sau chiar negocieri.”
 
Deciziile ce vor urma în urma divizării Partidului Democrat ar putea să se răsfrângă şi asupra actualului guvern. Dacă democraţii se vor înţelege cu socialiştii, unii miniştri ar putea fi sacrificaţi în numele noii alianţe.
 
ION TABÂRŢĂ, analist politic: „După 100 de zile ale guvernului Chicu, probabil vom avea anumite remanieri în cadrul Guvernului. Deja s-a vorbit despre patru ministere despre patru miniştri care nu pot face faţă situaţiei şi, dacă vor avea loc aceste remanieri, trebuie să vedem cine vor fi. Persoane direct legate de PDM sau vor fi persoane neutre, care nu vor fi miniştrii personali ai lui Dodon.”
 
Politologul Dionis Cenuşă spune că evenimentele de astăzi ne demonstrează că Partidul Democrat nu se poate reforma, chiar dacă a trecut mai mult de jumătate de an de când fostul lider, Vlad Plahotniuc, a plecat din Republica Moldova. În ceea ce priveşte posibile viitoare alianţe, PD ar putea să se alăture şi altor formaţiuni politice, nu numai socialiştilor, crede politologul. 
 
DIONIS CENUŞA, politolog: „Încercarea unor elemente din interiorul Partidului Democrat de a se coaliza cu socialiştii, pe de o parte, şi cu cei din Blocul ACUM, sau mai degrabă PAS, pe de altă parte, arată că sunt păreri, viziuni diferite, distincte în interiorul partidului. Pe de o parte, socialiştii încercă să îi coopteze într-o eventuală coaliţie sau cei din PAS au găsit unele subiecte unde există compromis."
 
Numărul deputaţilor care vor pleca din PDM ar putea să crească, iar organizaţiile teritoriale ar putea fi atrase de viitoarea formaţiune anunţată astăzi de cei şase, mai spune Tăbârţă.