POLITIC

Analişti: Propunerea de modificare a Constituţiei Republicii Moldova este o iniţiativă benefică

post-img

Modificarea Constituţiei Republicii Moldova pentru a introduce o referinţă care să indice clar că orientarea strategică a statului este integrarea europeană este o iniţiativă benefică pentru ţară. De această părere sunt invitaţii emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR MOLDOVA.

În cazul în care în Constituţie va apărea o asemenea formulare, aceasta va îngreuna la maximum manevrele pe viitor ale forţelor anti-europene.

Potrivit analistului politic Anatol Ţăranu, chiar dacă aceste forţe anti-europene vor câştiga alegerile parlamentare, va fi destul de greu să schimbe cursul european al ţării.

„Pentru asta le-ar trebui nu doar să câştige alegerile parlamentare, dar să aibă şi o majoritate constituţională, ceea ce este foarte puţin probabil reieşind din acea stare a lucrurilor care astăzi se formează pe scena politică moldovenească”, a declarat Ţăranu.

Doctorul în drept constituţional Nicolae Osmochescu susţine că Parlamentul nu este obligat să iniţieze un referendum pe această chestiune înainte de a vota modificarea Constituţiei. „Dacă va exista voinţă politică şi o atitudine responsabilă a deputaţilor, s-ar putea găsi voturile necesare în Parlament pentru a face modificarea în Constituţie”, a menţionat invitatul.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a spus că Guvernul actual şi-a asumat obligaţiunea de a pune în aplicare Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

„Neîndeplinirea acestei obligaţiuni poate, teoretic, duce şi la răspunderea internaţională a statului”, a spus Vitalie Gamurari. Potrivit lui, s-a recurs la această propunere de modificare a Constituţiei pentru a crea încredere în cursul european şi pentru a dezminţi unele declaraţii cum că nu se doresc şi se mimează reformele.

TVR MOLDOVA aminteşte că Partidul Democrat a elaborat un proiect de modificare a Constituţiei Republicii Moldova prin care vrea introducerea sintagmei „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”.

La baza proiectului de modificare a Constituţiei stă o decizie a Curţii Constituţionale care prevede că orientarea spre spaţiul valorilor democratice europene este un element definitoriu al identităţii naţionale a Republicii Moldova.
 
Socialiştii, care au 23 de deputaţi în Parlament, spun că vectorul geopolitic al Republicii Moldova trebuie să fie stabilit de popor, printr-un referendum naţional. Mai mult, printr-un comunicat de presă, PSRM îşi reiterează angajamentul privind promovarea vectorului euroasiatic.