POLITIC

Analişti politici: Asistăm la un război între instituţia prezidenţială şi cea parlamentară, iar o eventuală iniţiere a procedurii de impeachment ar adânci şi mai mult criza politică şi economică

Potrivit comentatorilor politici, asistăm la un război între instituţia prezidenţială şi cea parlamentară, iar o eventuală iniţiere a procedurii de impeachment nu ar face altceva decât să adâncească şi mai mult criza politică şi economică în care ne aflăm. În cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, experţii au spus că dacă preşedintele nu va respecta Constituţia şi deciziile Curţii Constituţionale, ar putea fi iniţiată procedura de suspendare din funcţie.

Potrivit experţilor politici, conform anunţului făcut de preşedinte după decizia Curţii Constitionale privind organizarea anticipatelor sau a refendumului, cel mai probabil, Maia Sandu nu va desemna un candidat propus de majoritatea parlamentară. 

ANATOL ŢĂRANU, expert politic: "Echipa Maiei Sandu a pierdut 2 luni, a tărăgănat absolut nejustitificat. astăzi putem spune echipa nu a fost pregătită pentru preluarea guvernării. Chiar dacă unele sondaje prezintă PAS-ul într-o formula foarte viguroasă pentru viitoarele alegeri această situaţie ar putea să nu se păstreze dacă şi mai departe nu se va merge pe calea tărăgănărilor". 

Mai mult, potrivit experţilor, dacă Parlamentul va iniţia procedura de impeachment, opozanţii politici ai Maiei Sandu nu vor ezita să arunce responsbailitatea haosului pe seama preşedintelui.

VEACESLAV BERBECA, expert politic: "Dacă propaganda va fi pusă pe turaţii maxime şi ar arăta că din cauza faptului că nu este desemnat un prim-ministru se tergiversează rezolvarea a foarte multe probleme. … pot fi lansate foarte multe acuzaţii la adresa Maiei Sandu care până la urmă îi vor afecta imaginea". 

Experţii în drept constituţional spun că după decizia de ieri a Curţii Constituţionale, preşedintele este obligat să reînceapă consultările cu fracţiunile parlamentare. 

NICOLAE OSMOCHESCU, fost judecător al Curţii Constituţionale: "Să meargă la consultări repetate cu fracţiunile parlamentare, să asculte ce propuneri îi vor face fracţiunile parlamentare şi să decidă care candidature să propună. Preşedintele decide ce candidatură propune după consultări, nu o candidatură care îi este impusă". 

Potrivit legii, procedura de suspendare a preşedintelui este iniţiată cu voturile a cel puţin două treimi dintre deputaţi, iar apoi este organizat un referendum. Pentru ca preşedintele să fie eliberat din funcţie, la referendum trebuie să voteze pentru demiterea sa mai mulţi alegători decât au votat în favoarea sa la alegerile prezidenţiale.