POLITIC

Analişti: Obiectivul organizatorilor protestelor din centrul Chişinăului s-a schimbat

post-img

Obiectivul principal al organizatorilor protestelor din această duminică a fost obţinerea unui scor bun la viitoarele alegeri parlamentare. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR MOLDOVA.

Analistul Corneliu Ciurea, invitat în cadrul emisiunii, consideră că acest miting face parte dintr-un şir de acţiuni de protest care au drept obiectiv să aducă la cunoştinţa oamenilor despre problemele guvernării.

„Acest protest nu mai are drept obiectiv central răsturnarea puterii, pentru că au fost mitinguri, proteste mult mai agresive, care atunci alimentau această speranţă că alegerile anticipate sunt posibile”, spune Corneliu Ciurea.

Potrivit analistului politic Victor Ciobanu, în presă s-au difuzat informaţii false despre protestul de duminică. Analistul a declarat că afirmaţiile despre faptul că în mulţime a intrat un microbuz nu sunt adevărate. Potrivit lui, acesta era microbuzul cu aparatajul sonor, inclusiv microfonul, care era folosit de protestatari. „Este o aberaţie să spui că a intrat în protestatari. Asta a fost minciuna de ieri”, a spus Victor Ciobanu. Potrivit lui, la unele televiziuni s-a operat în mod speculativ cu termenul de „terorişti” şi s-a făcut o paralelă cu actele de terorism din Europa.

Deputatul liberal democrat Iurie Ţap susţine că guvernarea are obligaţia să întreprindă măsurile de rigoare pentru a asigura protestele paşnice. „Nu cred că presa are dreptul să învinuiască cetăţenii, pentru că aceştia sunt în drept să înainteze revendicări, să aducă învinuiri puterii”, a spus deputatul PLDM. Iurie Ţap a declarat că folosirea gazelor lacrimogene în timpul protestelor de duminică constituie un abuz de putere al autorităţilor, fapt pe care îl va pune în discuţie în Parlament.

Duminică, 17 septembrie, Consiliul Marii Adunări Naţionale a organizat o acţiune de protest în cadrul căreia a solicitat abrogarea legii privind schimbarea sistemului electoral şi revenirea la sistemul electoral proporţional; demonopolizarea pieţei mediatice; publicarea celui de-al doilea raport realizat de compania Kroll, cu tragerea la răspundere penală a responsabililor de furt şi întoarcerea banilor; aplicarea sancţiunilor individuale de către partenerii externi împotriva lui Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon, ca fiind principalii responsabili de derapajele democraţiei din Moldova.

Acţiunea s-a desfăşurat atât în faţa Parlamentului, cât şi în faţa Companiei Publice „Teleradio-Moldova”.