Ambasadorul UE la Chişinău: Uniunea Europeană este interesată ca Republica Moldova să fie un stat democratic
Sursa foto:anticorupţie.md Vizualizari:

Ambasadorul UE la Chişinău: Uniunea Europeană este interesată ca Republica Moldova să fie un stat democratic

Acordarea asistenţei macrofinanciare Republicii Moldova de către Uniunea Europeană va depinde exclusiv de înregistrarea unor rezultate concrete în ceea ce priveşte reformarea justiţiei, combaterea corupţiei, asigurarea libertăţii presei şi a respectării drepturilor omului.

Uniunea Europeană este interesată ca Republica Moldova să fie un stat democratic, cu un sistem politic pluripartit, justiţie independentă şi presă liberă, a declarat şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, într-un interviu pentru anticoruptie.md.

"Relaţiile între Republica Moldova şi Uniunea Europeană au trecut pe faza destul de complicată după frauda bancară şi după ce a fost necesar ca asistenţa Uniunii Europene să fie stopată, pentru ca să fim siguri că sistemul bancar, dar şi alte domenii prin care statul trebuie să lucreze în mod propriu sunt în ordine. Asta s-a legat şi de alte aspecte, de exemplu, în ceea ce priveşte cooperarea cu alţi parteneri internaţionali, cum ar fi Fondul Monetar Internaţional", a menţionat Peter Michalko.

Ambasadorul UE în Republica Moldova a mai spus că atunci când a fost adoptată noua legislaţie electorală în Republica Moldova, fără a lua în consideraţie recomandările Comisiei de la Veneţia, Uniunea Europeană şi cele trei instituţii – Consiliul, Comisia şi Parlamentul - au luat o poziţie foarte precisă şi decisivă, pe baza căreia au fost introduse şi precondiţiile politice, în ceea ce priveşte, de exemplu, asistenţa macrofinanciară.

Întrebat despre nivelul înalt de corupţie înregistrat de mai mulţi ani în ţara noastră, Peter Michalko a declarat: "Corupţia este cel mai rău fenomen dintr-o societate, pentru că este sursa altor fenomene rele, care pot să existe. Corupţia e fenomenul care are efectul inegalităţii oamenilor în faţa legii şi asta este împotriva principiului statului de drept. Din această cauză ea trebuie combătută cu toate eforturile şi în toate domeniile".

În interviul pentru anticorupţie.md, Peter Michalko s-a referit şi la domeniul justiţiei, unul foarte important, şi a spus că în Republica Moldova nu se înregistrează progrese în ceea ce priveşte atingerea standardelor în acest sector.

Similare