Ambasadorul Poloniei la Chişinău: Indiferent de cum va evolua UE, Acordul de Asociere rămâne valabil pentru Republica Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorul Poloniei la Chişinău: Indiferent de cum va evolua UE, Acordul de Asociere rămâne valabil pentru Republica Moldova

Indiferent care va fi evoluţia Uniunii Europene după alegerile europarlamentare 2019 şi pe parcursul anilor, tot ce a fost scris în Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu UE şi în cele 20 de livrabile pentru anul 2020, rămâne valabil pentru că, implementând conţinutul acestor documente, Republica Moldova devine mai compatibilă cu alte ţări care fac deja parte din UE şi atunci cooperarea dintre ele va fi mai strânsă.

Declaraţia a fost făcută de ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, într-un interviu pentru IPN. Oficialul susţine că aceasta, de fapt, este miza.

Ambasadorul consideră că UE va evolua. „Nu se ştie în ce direcţie, dar va evolua. Dar unele lucruri nu se vor schimba sau este foarte puţin probabil că aceste elemente să se schimbe. În primul rând, cred că oamenii din Europa apreciază foarte mult libertatea deplasării, libertatea de a călători, libertatea serviciilor, mărfurilor, capitalurilor. Sunt lucruri care au devenit foarte importante. Cum adică să nu mai putem călători dintr-o ţară în alta liber, iarăşi să trecem prin controale, să avem vize, paşapoarte?! Cred că nimeni nu-şi doreşte să revenim la o astfel de situaţie în care pentru a merge într-o ţară să avem nevoie de viză. La fel este şi cu comerţul. Dacă ne place un produs dintr-o ţară anume, vrem să-l achiziţionăm, nu ne place să plătim şi un preţ mai mare din cauza taxelor vamale. Acest spaţiu de libertate cred că este un lucru care s-a înfăptuit în mod ireversibil. Ne place să facem parte dintr-o comunitate. Apoi, fiecare are diferite interese, face lobby pentru interesele sale şi este firesc. De aceea toate angajamentele pe care le-a contractat Republica Moldova merită îndeplinite căci efortul reformelor va produce rezultate benefice pentru ţară – indiferent de evoluţia Uniunii Europene”, a declarat Bartlomiej Zdaniuk.

Despre alegerile în Parlamentul European care urmează să aibă loc la sfârşitul lunii mai, diplomatul polonez mai spune că fiecare scrutin are un anumit impact. „În cazul respectiv vorbim de Parlamentul European competenţele căruia nu sunt de neglijat, însă hotărârile sunt elaborate printr-un proces mult mai complicat”, a notat ambasadorul Poloniei. „Ce aşteptăm noi? În primul rând, aşteptăm ca vocea poporului să fie poate cea mai importantă”, a declarat Bartlomiej Zdaniuk.
Similare
RECOMANDĂRI