POLITIC

Ambasadorul Daniel Ioniţă, despre tensiunile de la graniţa ruso-ucraineană: „Nu-mi doresc ca în regiunea noastră să ajungă să vorbească armele”

post-img

„Sunt îngrijorat de aceste evoluţii. Sunt de peste 25 de ani în această meserie. Despre diplomaţi se spune că sunt soldaţii ţării lor pe vremuri de pace. Nu-mi doresc ca în regiunea noastră să ajungă să vorbească armele”, spune Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Situaţia este una, evident, destul de tensionată. Lucrurile sunt ridicate la un nivel de neimaginat comparativ cu perioada trecută. Au fost nişte propuneri ale Moscovei care au fost aruncate inclusiv în spaţiul public şi, de regulă, în relaţiile internaţionale, diplomatice, astfel de chestiuni sunt discutate cu discreţie, nu în piaţa publică. Trebuie să vedem în ce masură lucrurile vor evolua”, a declarat Excelenţa Sa, Daniel Ioniţă.

Diplomatul a mai precizat că România împreună cu aliaţii săi din Uniunea Europeană şi NATO vor acţiona solidar în ceea ce priveşte principiile de bază care guvernează relaţiile înăuntru UE şi al NATO. 

„Mesajele care au fost transmise de la diverse niveluri din partea Moscovei către alte capitale au fost cu siguranţă auzite, dar la fel de evident este faptul că în secolul în care trăim acum, la mai mult de 30 de ani de la revoluţiile democratice din Europa Centrală şi cea de Est mai poate să vină cineva să dicteze o anumită cale pe care statele suverane şi independente trebuie să o urmeze. Suveranitatea şi independenţa aduc cu sine şi aceste valenţe, de a-ţi alege de sine stătător vectorul de dezvoltare, alianţele din care vrei să faci parte şi pentru asta trebuie să fii pregătit la un moment să plateşti un preţ”, conchide ambasadorul României în Republica Moldova.

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.