Ambasadorii statelor UE, al SUA şi cel al Turciei invitaţi la un schimb de opinii cu premierul Filip
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorii statelor UE, al SUA şi cel al Turciei invitaţi la un schimb de opinii cu premierul Filip

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, al Statelor Unite ale Americii şi cel al Turciei acreditaţi în Republica Moldova au fost invitaţi astăzi la Guvern, pentru a face un schimb de opinii cu premierul Pavel Filip. Şeful Executivului a relatat diplomaţilor despre cele mai recente evoluţii în activitatea Guvernului, în special în realizarea reformelor.

Premierul s-a pronunţat pentru un dialog deschis şi a dat asigurări reprezentanţilor misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău că agenda de reforme va continua să fie implementată într-un ritm sporit.

„Ne menţinem determinarea de a face aceste reforme şi de a le intensifica. Anul viitor este un an electoral şi cu certitudine nu va fi unul uşor, dar nu ne putem permite să pierdem timpul. Vrem cât mai puţine interferenţe ale politicului în activitatea Guvernului”, a subliniat Pavel Filip.

Totodată, a fost discutată reforma administraţiei publice centrale, inclusiv scopul acesteia – de a profesionaliza Guvernul la nivel de cadre. „Din interior trebuie să vină toate iniţiativele, toate politicile, elaborarea şi implementarea lor. Pentru aceasta trebuie să avem instituţii cu capacităţi înalte”, a punctat premierul.

Şeful Executivului a mai vorbit despre îmbunătăţirea semnificativă a condiţiilor de activitate a întreprinzătorilor, eliminarea abuzurilor asupra oamenilor de afaceri rămânând o direcţie în care se va lucra intensiv în continuare. În acest sens, au fost menţionate: reducerea numărului entităţilor cu funcţii de control, a numărului de acte permisive,  diminuarea numărului de rapoarte prezentate de către agenţii economici, crearea Agenţiei de Servicii Publice, dar şi modificările la Codul Muncii.

Drept un domeniu esenţial a fost evidenţiată educaţia şi necesitatea de debirocratizare a muncii cadrelor didactice şi de revizuire a programului şcolar.
În altă ordine de idei, premierul a vorbit despre schimbarea abordării în ceea ce priveşte gestionarea asistenţei externe. Această competenţă a fost transferată de la Cancelaria de Stat la Ministrul Finanţelor, pentru o stabilire mai eficientă a priorităţilor de finanţare.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, reprezentanţii misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău au apreciat hotărârea şi determinarea cu care Executivul s-a angajat să pună în aplicare reformele şi au declarat ca vor continua să sprijine schimbările calitative. În context, Ambasadorul UE în ţara noastră, Peter Michalko, a evidenţiat necesitatea de întărire a parteneriatului Guvern-societate civilă.

Ambasadorii s-au arătat interesaţi de subiecte de actualitate, precum elaborarea celui de-al doilea raport Kroll, procedura de stabilire a listei circumscripţiilor uninominale, conlucrarea cu preşedintele Republicii Moldova şi criteriile de numire a noilor Ambasadori ai ţării noastre.

La rândul său, Pavel Filip a menţionat că diplomaţii vor fi numiţi strict pe criteriul profesionalismului şi experienţei, iar cu preşedintele ţării încearcă să aibă o colaborare strict instituţională, în măsura în care acest lucru este posibil.
Similare