POLITIC

Ambasada Rusiei, „jignită” de decizia CCM privind statutul limbii ruse. Aminteşte R. Moldova de războiul de la Nistru

post-img

Ambasada Federaţiei Ruse în R. Moldova critică decizia de ieri a Curţii Constituţionale prin care a fost declarată neconstituţională legea ce oferea statut special limbii ruse. Misiunea diplomatică a calificat acest verdict drept unul „alarmant” şi reaminteşte care au fost consecinţele „şovinismul anti-rus” de la finele secolului trecut.

„Verdictul Curţii Constituţionale a R. Moldova din 21 ianuarie curent despre privarea limbii ruse de statutul de limbă de comunicare interetnică este un factor alarmant în contextual păstrării păcii interetnice în statul multinaţional moldovenesc. Timp de mai multe decenii, alături de limba de stat a R. Moldova, rusa a fost un element integrant al comunicării eficiente şi al coexistenţei armonioase a tuturor grupurilor naţionale din ţară – moldoveni, ucraineni, ruşi, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi”, se arată într-un comunicat al misiunii diplomatice ruse la Chişinău.

Amabasada susţine că acestă decizie constituie o jignire la adresa statului rus şi a poporului.  

„În acest context, jignirile aduse de radicali împotriva conducerii ţării noastre, a poporului din Rusia şi a cetăţenilor vorbitori de limbă rusă din Republica Moldova sunt contradictorii şi blasfemiatoare”, se mai arată în comunicat.

Totodată, amabasada rusă sugerează că dispoziţiile anti-ruse de la finele secolului trecut au sfârşit cu războiul de pe Nistru.

„Reacţia forţelor moldoveneşti sănătoase la actele rusofobe este înţeleasă. Consecinţele şovinismului anti-rus de la sfârşitul anilor '80 şi începutul anilor '90 ai secolului trecut sunt foarte bine cunoscute”, se mai menţionează în comunicat.  

Amintim că ieri Curtea Constituţională a declarat neconstituţională legea ce oferea statut special limbii ruse. Legea a fost aprobată la finalul sesiunii trecute cu voturile PSRM şi deputaţilor din platforma parlamentară „Pentru Moldova”.  

Potrivit documentului, autorităţile Republicii Moldova urmau să asigure condiţii optime pentru utilizarea şi dezvoltarea limbii ruse ca „limbă de comunicare interetnică".

De asemenea, Legea obliga instituţiile de stat să asigure, la solicitare, traducerea din limba română în limba rusă a documentelor şi comunicării oficiale.