POLITIC

Alexandru Tănase: Preşedintele nu poate desemna propriul candidat la funcţia de premier, dacă în Parlament există o majoritate formalizată

post-img

Preşedintele R. Moldova nu poate să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru, dacă în Parlament există o majoritate de cel puţin 51 de deputaţi capabilă să învestească un Guvern. Declaraţia a fost făcut în această seară în cadrul emisiunii „Puntul pe AZi” de la TVR Moldove, de către fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

Tănase a explicat că potrivit Constituţiei R. Moldova, „preşedintele este co-decident în cazul formării Guvernului şi nu este decident. Preşedintele nu poate să-şi impună opinia sa Parlamentului atâta timp cât Parlamentul are o majoritate capabilă să învestească un Guvern. Preşedintele intervine în momentul în care Parlamentul este incapabil să învestească un Guvern şi exact asta s-a întâmplat în R. Moldova”.

„54 de deputaţi au formalizat o decizie de a sprijini alt candidat. În situaţia dată rolul preşedintelui activ în acest proces încetează şi poartă discuţii cu majoritatea parlamentară. Majoritatea parlamentară este cea care decide. Guvernul în fond nu este responsabil în faţa preşedintelui, ci în faţa Parlamentului, suntem o republică parlamentară clasică în acest sens. Dacă există o majoritate creată, preşedintele nu o poate ignora”, a declarat Tănase.

Acesta a subliniat că „preşedintele are dreptul să respingă o singură dată candidatura desemnată de majoritate în cazul în care are o serie de argumente. Începând cu argumente de suspiciuni de corupţie şi terminând cu cele de securitate naţională”.

„În această seară noi nu am asistat la această procedură. S-a întâmplat puţin altceva. Preşedintele a decis să vină cu alt candidat, deşi de cealaltă parte Parlamentul are o majoritate parlamentară formalizată. Nu ştiu cum se va merge mai departe. Probabil se va ajunge şi la Curtea Constituţională pentru a dezlega acest conflict dintre instituţia prezidenţială şi actualul Parlament”, a mai menţionat Tănase.

Amintim că Maia Sandu a anunţat în această seară că o desemnează repetat pe Natalia Gavriliţă la funcţia de premier, aceasta deşi în Parlament a fost formată o majoritate parlamentară din deputaţii PSRM şi Şor, care a propus-o pe Mariana Durleşteanu la funcţia de premier.