POLITIC

Alexandru Slusari: Fac apel către autorităţi în privinţa actualizării urgente şi aplicării imediate a Programului complex de irigare

post-img

„De-acum trag un semnal de alarmă! Analizez pronosticurile meteo. Vorbesc cu mai mulţi fermieri din diferite zone. Constatăm primele semne ale secetei severe pentru anul agricol 2021/2022”, a scris într-o postare pe Facebook fostul deputat Alexandru Slusari.

„Fac apel către autorităţi în privinţa actualizării urgente şi aplicării imediate a Programului complex de irigare. Haideţi să nu mai avem această tradiţie proastă când toţi funcţionarii de stat vorbesc despre irigare în toiul secetei şi uită de problemă imediat după prima ploaie.

Continuă să fie distruse mai multe sisteme de irigare la scară mare, pe care concernul Apele Moldovei şi Agenţia proprietăţii de Stat aşa şi nu le-au transmis asociaţiilor utilizatorilor de apă. Mă refer, în primul rând la situaţia în raioanele Ştefan Vodă şi Căuşeni. Totodată, este nevoie de un program special privind consolidarea organizaţiilor utilizatorilor de apă, care necesită sprijin financiar din partea statului.

Acum, în cadrul revizuirii Regulamentului de subvenţionare a agriculturii, este cazul să fie alocate mult mai multe resurse financiare pentru procurarea sistemelor de irigare la scară mică şi pentru majorarea procentului de subvenţionare. În acelaşi timp, este imperios necesar, în condiţiile unei deschideri fără precedent faţă de Moldova a partenerilor externi, să fie lansate mai multe proiecte de creare a lacurilor de acumulare în scopul irigării, cu canalizarea apei spre fiecare fermier în raza bazinului.

La fel, se impune analiza legislaţiei privind eliberarea autorizaţiilor pentru irigare şi acordarea priorităţii fermierilor la utilizarea resurselor acvatice. Din păcate, modificările legislative, adoptate în anul 2020, nu prea funcţionează şi cei cu pescuitul continuă să dea drumul la apă atunci când vor ei, deseori în detrimentul interesului satului.

Şi, desigur, rămâne în vigoare problema vitală cu neadmiterea înnămolirii Nistrului, care este o sursa importantă de irigare pentru 12 raioane din ţară. Aici, evident, e nevoie de poziţia fermă a Guvernului în raport cu Ucraina, în special în cadrul şedinţei comisiei bilaterale, care va avea loc în octombrie”, a scris Alexandru Slusari.