Aleşii locali se plâng de salarii derizorii
Sursa foto:calm.md Vizualizari:

Aleşii locali se plâng de salarii derizorii

Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova (CALM) solicită într-o scrisoare adresată preşedintelui Parlamentului Andrian Candu, premierului Pavel Filip şi tuturor liderilor partidelor şi fracţiunilor parlamentare să vină cu măsuri urgente pentru redresarea situaţiei „deplorabile şi inacceptabile care persistă în domeniul salarizării APL de la crearea statului Republica Moldova”.

CALM cere ca toţi factorii de decizie ai statului să se aşeze la masa de dialog împreună cu reprezentanţii APL şi CALM, pentru a identifica măsuri urgente de redresare a situaţiei în domeniu. 

În caz contrar, APL vor fi nevoite să-şi apere drepturile la existenţă şi demnitate, folosind toate mijloacele legale posibile. Potrivit CALM, autorităţile locale sunt la limita răbdării, deoarece au responsabilităţi enorme, beneficiază de cea mai mare încredere din partea cetăţenilor, dar sunt umilite şi discriminate total în domeniul salarizării.

CALM subliniază că autorităţile locale au ajuns să fie remunerate sub orice limită admisibilă, contrar cadrului legal din domeniul autonomiei locale, majoritatea funcţionarilor din APL având salarii chiar sub limita existenţei. Sentimentul discriminare a celor din APL este accentuat şi mai mult de prevederile bugetului de stat şi de politica fiscală şi vamală pentru anul 2018 care prevăd creşteri sau ajustări importante salariale pentru Guvern, Parlament, judecători, însă nu prevăd nimic pentru APL în domeniul salarizării, ceea ce reprezintă o discriminare vădită şi un semn de atitudine reală faţă de administraţia publică locală, se menţionează în adresarea CALM.

Similare