POLITIC

Alegeri locale parţiale în 49 de localităţi din 32 de judeţe din România

post-img

Secţiile de votare s-au deschis duminică dimineaţa în cele 49 de localităţi din 32 de judeţe din ţară unde au loc alegeri locale parţiale pentru funcţia de primar.

Votarea a început la ora 7:00 şi se va încheia la ora 21:00.

Scrutinul local parţial pentru alegerea primarului are loc în 49 de localităţi în care această funcţie a rămas vacantă din diverse cauze: demisii, incompatibilitate, invalidarea mandatelor, deces, pedeapsă privativă de libertate. Este şi cazul postului de primar al oraşului Craiova, lăsat liber de actualul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Alegerile parţiale sunt organizate în cinci municipii: Moineşti, judeţul Bacău, Craiova, judeţul Dolj, Târgu-Jiu, judeţul Gorj, Lupeni, judeţul Hunedoara, Roman, judeţul Neamţ.

Merg la vot şi locuitorii din nouă oraşe: Râşnov, Lehliu Gară, Amara, Fierbinţi-Târg, Ţăndărei, Ulmeni, Baia-Sprie, Buşteni, Băicoi.

Îşi aleg primarul şi cetăţenii din 35 de comune.

Potrivit Legii 115/2015, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.

Alegătorii pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară.

Cetăţenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, pot să-şi exercite dreptul de vot, în baza actului de identitate.

Pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării — ştampila cu menţiunea "VOTAT" şi buletinele de vot — la locul unde se află alegătorul. În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială, care poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub paza structurilor MAI.