Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Administraţia regiunii transnistrene doreşte menţinerea trupelor ruse în zonă

Aşa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol spune că locuitorii din regiunea transnsitreană pledează pentru menţinerea Armatei Ruse în regiune şi pentru actualul format de pacificatori.

Ca argument, foloseste o listă cu semnături care ar confirma această dorinţă a oamenilor din zona. Membrii aşa-numitului Soviet Suprem spun că această acţiune este un răspuns la cererea autorităţilor Republicii Moldova ca Federaţia Rusă să-şi retragă trupele militare. Chişinăul nu a comentat, deocamdată, această situaţie.

Pe site-ul autoproclamatului Soviet Suprem de la Tiraspol apare un comunicat prin care se anunţă că cei mai multi cetăţeni din stânga Nistrului au cerut ca trupele Armatei Ruse să rămână în zona, iar formatul de pacificatori să nu fie schimbat. A fost prezentată şi o listă cu peste 85 de mii de semnături, în acest sens, colectate în octombrie şi noiembrie, anul trecut. Semnăturile ar fi fost strânse de o comisie specială iar aşa-numiţii responsabili de acolo anunţă că oamenii chiar s-au înghesuit să-şi manifeste adeziunea faţă de această idee.

Printr-o astfel de acţiune, pretinsele autorităţi din regiunea separatistă au vrut să contrazică Chişinăul, care a cerut Federaţiei Ruse retragerea Grupei Operative a trupelor ruse din regiunea transnistreană, armată care staţionează illegal în estul Republicii Moldova încă din timpul conflictului armat de pe Nistru, din 1992.

Chişinăul nu a comentat, deocamdată, această acţiune a liderilor separatişti. Vicepremierul pentru Reintegrare are programată joi o întrevedere cu reprezentanţii de la Tiraspol dar subiectele de pe agendă sunt doar economice. După ce Parlamentul a aprobat o Declaraţie prin care a cerut Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele militare din estul Republicii Moldova, tot Legislativul de la Chişinău a mai aprobat şi o lege care să împiedice propaganda rusă în presă. Legea a intrat în vigoare de ieri şi interzice posturilor transmise în Republica Moldova să difuzeze buletine de ştiri şi emisiuni analitice din Federaţia Rusă.

 
Similare
RECOMANDĂRI