Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Adina Vălean, comisarul desemnat de România, a fost avizată pozitiv de Comisia de transport şi turism a Parlamentului European

Adina Vălean, comisarul european desemnat de România pentru portofoliul Transporturilor, a fost audiată şi a primit avizul comisiei de resort din Parlamentul European. A fost ultimul examen înainte de preluarea funcţiei.

Audierea, care a durat trei ore, a fost una foarte tehnică, pe parcursul căreia Adina Vălean nu a avut probleme: experienţa sa ca vicepreşedinte al Parlamentului European şi al comisiei de Mediu şi-a spus cuvântul, întrucât multe dintre subiectele ridicate de eurodeputaţi în întrebările lor au avut legătură cu protecţia mediului înconjurător.

Priorităţile viitorului comisar european sunt implementarea proiectului cerului unic european şi întărirea siguranţei rutiere.

Adina Vălean a declarat, joi, la audierile din Comisia pentru Transporturi din PE, că este inacceptabil ca în Europa să existe anual 25.000 de decese din cauza accidentelor rutiere. Comisarul desemnat dinpartea României îşi propune ca până în 2030 să fie redus numărul acestora la jumătate.

„În Europa avem mijloace de transporturi deosebit de sigure, dar trebuie să menţinem eforturile, pentru că siguranşa este esenţială pentru toate mijloacele de transport. La transportul rutier, deşi Europa rămâne cea mai sigură zonă de pe glob, 25.000 de decese anual în urma accidentelor rutiere este, totuşi, în continuare un număr inacceptabil. Trebuie să reducem numărul acestor decese la jumătate până în 2030, faţă de 2020. Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a-i convinge pe miniştri, pe dezvoltatori şi pe actorii prtivaţi pentru a pune siguranţa înainte de toate”, a declarat Adina Vălean, la audierile din Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European.

Ea a subliniat că transportul este coloana vertebrală a pieţei unice esenţiale în UE.

„Sunt deosebit de onorată să fiu comisara desemnată pentru portofoliul Transporturilor. Avantajele pentru cetăţenii europeni de a trăi, de a lucra sau studia oriunde în Europa este una din libertăţile pe care cetăţenii o apreciază cel mai mult. Transportul facilitează această mobilitate şi transportul reprezintă coloana vertebrală a pieţei unice esenţiale pentru transportul de bunuri şi persoane. Conectează oamenii şi permite consolidarea coeziunii în UE, jucând un rol cheie în dezvoltarea acesteia. Intrăm într-o nouă eră, cu inovări şi transformări accelerate care duc cu sine nenumărate noi provocări şi oportunităţi. În calitate de comisar pentru transporturi voi lucra îndeaproape cu PE şi Consiliul pentru ca toate aceste schimbări să fie în avantajul cetăţenilor. Astăzi vă cer aprobarea şi sprijinul, pentru ca transportul să fie unul adecvat pentru Europa, să fie unul sustenabil şi transparent”, a conchis Vălean.

Comisia Europeană a început încă din această toamnă un program pilot prin care şase dintre cele mai sigure ţări din punctul de vedere al infrastructurii de transport rutier vor oferi asistenţă altor şase, printre care şi România, cu şoselele cele mai nesigure din UE.

ACTUALIZARE Europarlamentarul Adina Vălean, propusă pentru funcţia de comisar european din partea României, este audiată la ora transmiterii acestei ştiri în Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European. Audierea a început la ora 13:00 (ora 14:00 a României).

Comisia pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European (Comisia JURI) a dat aviz favorabil, în şedinţa de marţi a forului legislativ, pentru Adina Vălean, propusă comisar european pentru Transporturi, dar şi pentru propunerile de comisari din partea Franţei şi Ungariei.

Adina Vălean a primit aviz pozitiv şi din partea parlamentarilor români, după ce aceasta a fost audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului României.

Votul în PE pentru Executivul UE propus de preşedintele-ales Ursula von der Leyen va avea loc într-o sesiune plenară programată pe 27 noiembrie.

Similare
RECOMANDĂRI