Adina Vălean a fost acceptată pentru funcţia de comisar european
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Adina Vălean a fost acceptată pentru funcţia de comisar european

Europarlamentarul liberal Adina Valean, propusă de guvernul Orban pentru funcţia de comisar european din partea României, a fost acceptata de preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru portofoliul Transporturilor.

Vălean a fost propusă pentru a ocupa această funcţie, alături de europarlamentarul Siegfried Mureşan. Ursula von der Leyen solicitase guvernului anterior şi un candidat femeie.

Potrivit premierului Ludovic Orban, candidatul ales va fi audiat şi în Parlamentul României, înainte de a răspunde întrebărilor în comisia de specialitate a Parlamentului European.

Fostul guvern Dăncilă a trimis până acum trei nume la Comisia Europeană, dar toate au fost respinse: Rovana Plumb a picat testul din comisii, iar Dan Nica şi Victor Negrescu nu au ajuns  să fie audiaţi.

Purtătorul de cuvânt al echipei de tranziţie a Executivului UE a anunţat că preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a acceptat-o pe Adina Vălean pentru a prelua funcţia de comisar european pentru Transporturi.

„România a transmis astăzi (miercuri - n.r.) două nume de candidaţi pentru postul de comisar. Ambii candidaţi au avut interviuri cu preşedintele ales şi s-au descurcat bine. Preşedintele ales a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul Transporturilor. Vălean este un europarlamentar experimentat, care a fost deja preşedintele comisiei ENVI şi este în prezent preşedintele ITRE. În cariera sa a acumulat experienţă pe subiectele asociate portofoliului Transporturilor. A fost raportor al mecanismului „Conectarea Europei” (Connecting Europe Facility - n.r.), prin care este susţinută infrastructura în domeniul transporturilor, energiei şi serviciilor digitale. Prin acest proiect a lucrat la sisteme de conectare a vehiculelor şi de reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, a transmis purtătorul de cuvânt al echipei de tranziţie a Comisiei Europene, citat de Mediafax.

După şedinţa de guvern de miercuri, prima a noului executiv, premierul Ludovic Orban a anunţat că, în urma consultării cu preşedintele Klaus Iohannis, prezent la şedinţă,  Guvernul a decis să-i trimită preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, două propuneri pentru postul de comisar care îi revine României: Siegfried Mureşan şi Adina Vălean.

În conformitate cu prevederile legale, voi trimite către preşedinţii celor două Camere solicitarea de a organiza audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului fie pentru cei doi candidaţi, fie pentru candidatul care va fi decis de preşedintele Comisiei Europene, urmând să fie audiat când va stabili conducerea celor două Camere, a precizat Orban.

Adina Vălean este la al treilea mandat de eurodeputat.

Similare
RECOMANDĂRI